Keresés

Drágulás és elbocsátások jöhetnek

A vasárnapi zárva tartás, az élelmiszerlánc felügyeleti-díj, és a két évig nem nyereséges üzletláncok bezárása súlyos áremeléshez, elbocsátásokhoz, és a verseny teljes megszűnéséhez vezet – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A vasárnapi zárva tartás, a felügyeleti díj drasztikus növelése, és a nem nyereséges üzletláncok bezárása a kereskedelem három csapása. Versenyidegen és piacidegen intézkedések sorozata, amelyekkel nem az ágazatot szeretnék valamely irányba terelni, hanem konkrét cégek ellen irányulnak – mondta Dávid.

Az élelmiszerlánc felügyeleti-díj emelése például önmagában teljesen ellehetetleníti a külföldi tulajdonban lévő hipermarketeket. Jó példa erre a SPAR, amely eddig 320 millió forintot fizetett be ilyen jogcímen, mostantól viszont 9 milliárdot fog. A üzletlánc a hírre reagálva be is jelentette, hogy befagyasztja Magyarországi beruházásait, és elbocsátások is várhatók.

A főtitkár próbálta megfejetni, hogy mi lehet a motivációja ennek a “szinte indulattól fűtött intézkedéssorozatnak”. Dávid Ferenc szerint két válasz lehetséges. Az egyik, hogy ez egy fricska a nyugati országok – ezeket a vállalatokat tulajdonló országok – felé, úgy mint Németország, Franciaország, Anglia. Ha erről lenne szó, az is érthetetlen lenne, hiszen ezek a cégek itt fizetnek adót, itt teremtenek munkahelyeket, és semmivel sem kisebb bennük a magyar áruk aránya, mint más üzletekben, de a főtitkár szerint ennél egy sokkal kellemetlenebb és félelmetesebb magyarázata van történéseknek: ki akarják véreztetni ezeket a vállalkozásokat.Ezek a cégek bonyolítják az éves szinten körülbelül 6,5 ezer milliárd forintos kiskereskedelmi forgalom (az üzemanyag nem tartozik bele ebbe – az körülbelül 1,5-2 ezer milliárd forint évente) egyharmadát.

Ha kivéreztetik ezeket a cégeket, akkor valaki érték alatt meg fogja venni őket, és mindent, amit maguk mögött hagynak. Hogy ki lesz ilyen gazdag? Hát a magyar állam, amely aztán a megjelölt privát szektorba játssza át a vagyont – mondja Dávid, aki példaként a takarékszövetkezetek ügyét hozta fel.

Nem arról van szó, hogy a versenyhátrányban lévő cégeket (CBA, COOP, Reál ) felhozom a multik szintjére, hanem amikor már nagy nehezen leküzdötték ezt, és ott állnak a startvonalnál – sőt már versenyeznek – akkor hirtelen durván belenyúlok ebbe a versenybe, és levágom az egyik résztvevő lábát – mondja a főtitkár.

Nem csak a munkavállaló, a vásárló is hatalmasat veszít majd, mert mit tehet a multi a bezárástól való félelmében? Vagy elküldi a dolgozót, vagy egyszerűen megemeli az árakat. Mindegy, csak nyeresége maradjon, különben lehúzhatja a rolót – állította Dávid.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!