Keresés

Döntenek a hadsereg bevetéséről

Ma szavaznak a képviselők arról a törvénymódosításról, ami lehetővé tenné, hogy a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetben a katonák közreműködjenek a határ őrzésében.

Hétfőn fogadhatja el az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, ami új feladatokat adhat a honvédségnek. A kormánypártok tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításcsomagjához benyújtott módosító javaslatok új feladatokat adna a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére, egy módosítással pedig azt is törvénybe foglalhatják, hogy a rendőrség külföldön is végezhet a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos felderítést.

A törvényjavaslat kiegészítené a honvédség fegyverhasználati joggal ellátott feladatainak a listáját a következővel: „a menedékjogról szóló törvény szerinti tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején közreműködés az államhatár őrzésében, az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések végrehajtásában, valamint az államhatár rendje ellen irányuló erőszakos cselekmények elhárításában.

A képviselők a rendőrségi és a honvédelmi törvény módosításáról szavaznak, amely arról rendelkezik, hogy válsághelyzetben milyen jogosítványokat és feladatokat kaphatnak a katonák a és a rendőrök. Például ilyeneket:

  • A rendőrök járványügyi intézkedések céljából útvonalat elzárhatnak, a forgalmat korlátozhatják, magánlakásba írásos utasítással beléphetnek, területet, épületet lezárhatnak.
  • A katonák közreműködnek az államhatár őrzésében, a konfliktushelyzetek kezelésében, az erőszakos cselekmények elhárításában.
  • A katonák jogosultak a forgalmat irányítani vagy korlátozni, kényszerítő eszközt is alkalmazhatnak, de csak úgy, mint a rendőrök.
  • A katonák – ha más kényszerítő eszköz nem áll rendelkezésre vagy a használatára nincs lehetőség – bárkivel szemben testi sérülés okozására alkalmas kényszerítő eszközt is használhatnak, azonban annak használata nem irányulhat az emberi élet kioltására. (Nem minősül lőfegyverhasználatnak a gumilövedék, a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát, az elfogó háló.)

A törvénymódosítás miatt a DK-s Gyurcsány Ferenc hétfő este hat órára tüntetést szervez a Parlament elé.

Közben szombaton arról döntött a honvédelmi miniszter, hogy elrendeli az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását. A minisztérium közleménye szerint az éves behívási terveknek megfelelően a Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat.

A HM azt írta: elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt. Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!