Keresés

Diszkriminált a rendőrség a Pride betiltásával

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint szexuális irányultságon alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést és zaklatást valósított meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), amikor 2012 áprilisában a közlekedés ellehetetlenülésére hivatkozva megtiltotta a Budapest Pride felvonulást.

2011-ben a BRFK a közlekedés ellehetetlenítése miatt megtiltotta a Meleg Méltóság Menetének megtartását. A tiltást akkor a bíróság a BRFK érveinek megalapozatlanságára hivatkozva hatályon kívül helyezte. A 2012 januári – jóval nagyobb létszámmal megrendezett – békemenetet viszont engedélyezte a rendőrség, pedig az útvonal nagyrészt megegyezett a Pride útvonalával. Ennek ellenére egy évvel később, 2012. április 5-én a BRFK ismét megtiltotta a felvonulást, az érvek pedig ugyanazok voltak, mint korábban – írja a Helsinki Bizottság honlapja.

A BRFK ellen Háttér Társaság a Melegekért és egy magánszemély indított pert a Magyar Helsinki Bizottság segítségével. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2014 januárjában megállapította, hogy a BRFK mindkét felperest hátrányosan megkülönböztette, azaz velük szemben szexuális irányultságuk miatt kedvezőtlenebb bánásmódot alkalmazott, mint más, hasonló helyzetben lévő személyekkel. Az elsőfokú ítélet szerint a BRFK ráadásul zaklatást is elkövetett, ami azt jelenti, hogy a BRFK döntése hozzájárult a felperesek számára megalázó, ellenséges, megfélemlítő környezet kialakulásához.

Ezzel kapcsolatban a bíróság hangsúlyozta: a hatósági döntések mintául szolgálnak a társadalom tagjainak, és a megkülönböztető módon tiltó rendőrségi döntés jelentősen felerősítheti a meleg kisebbséggel szemben amúgy is fennálló ellenségességet. A döntés ellen a BRFK fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla múlt hét végén meghozott ítélete szerint a csoportját ért jogsértés miatt a magánszemély nem lett volna jogosult pert indítani, így az ő keresetét elutasították, a Háttér Társaság tekintetében azonban a másodfok teljes mértékben osztotta a Fővárosi Törvényszék álláspontját, így az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett.

A bíróság döntésének értelmében a BRFK-nak magánlevélben kell kifejezni sajnálkozását a jogsértés miatt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!