Keresés

Czibere: voltak hibásan elbírált tanodapályázatok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) gyakorlatilag elismerte, hogy több esetben hibázott, amikor több tapasztalt tanodás civil szervezet pályázatát nem ítélte állami támogatásra érdemesnek a legutóbbi tanodák támogatására kiírt, 5,3 milliárd forintos keretösszegű pályázatán. A néhány hete belengetett új pályázat ugyanis az előző körben „érthetetlenül” elbukott pályázókat fogja helyzetbe hozni – derült ki Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján.

A tanodák támogatására kiírt EFOP 3.3.1-15 pályázaton az Emmi a néhány hete nyilvánosságra hozott pályázati eredmények szerint olyan régebben működő, szakmailag mintaadó tanodáknak, illetve az azokat működtető civil szervezeteknek nem ítélt meg támogatást az 5,3 milliárdos keretből, akiknek a módszertani tudása áttételesen a pályázati kiírásba is bekerült.

Ezzel szemben sok új belépő, vagy más tanodát már működtető egyházi kötődésű szervezet – Református Szeretetszolgálat, Máltai Szeretetszolgálat – kapott lehetőséget új tanodák létesítésére. Emiatt, és a pályázat lebonyolítása körüli fennakadások miatt sok kritika érte az Emmit és ezen belül a pályázatot kiíró Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságot.

Az államtitkárságot vezető Czibere Károly a Biztos Kezdet program bővítéséről tartott hétfőn sajtótájékoztatót,  ahol arról is kérdeztük, milyen kormányzati szándék áll az ellentmondásos pályázati eredmények mögött.

„A kormányzati szándék a tanodaprogram további bővítése volt, hogy a jelenleg működő körülbelül 160 tanoda mellett újak létesüljenek” – kezdte az államtitkár. Szerinte a pályázati kiírással, amelyet az államtitkárság koordinált, nem volt probléma, mert tükrözte a folytonosságra nagy hangsúlyt fektető Tanodaplatform, a tanodákat – köztük a támogatás nélkül maradt civilekéit – összefogó ernyőszervezet szakmai programját. Többletpont járt például a már hosszabb ideje működő tanodák pályázatainak.

A probléma azzal volt az államtitkár szerint, hogy egyrészt sokan nem vették komolyan a pályázást, és garanciának véve, hogy már volt sikeres pályázatuk, színvonaltalan pályázatokat adtak le. Emellett Czibere szerint alapvetően sokkal többen indultak ezen a pályázaton, mint általában szoktak, hiszen a kiírás időszakában nem volt más felzárkóztatással kapcsolatos állami pályázat, ezért is lehetett könnyebben kiszorulni a nyertesek közül.

„Mi is rettentő módon fájlaljuk, hogy pont a nagy módszertani tudást birtokló tanodák nem nyertek, ezt a tudást meg kell menteni” – mondta Czibere, majd hozzátette: az államtitkárság egy újabb pályázati kört hirdet kifejezetten azoknak a tanodásoknak, akik pályázatuk szakmailag megkérdőjelezhető elbírálása miatt maradtak ki a támogatók köréből.

1,5-2 milliárd forint körül lesz majd a pályázati keret és célzottan az előző két TÁMOP pályázaton sikeres tanodák pályázhatnak.  Czibere szerint ezzel tényleges fellebbezési lehetőséget biztosítanak a legutóbbi pályázatból méltatlanul kimaradt tanodáknak. Az államtitkár a pályázat kiírásának elhúzódása esetére áthidaló támogatás folyósítását is kilátásba helyezte a veszélybe kerülő működő tanodák számára.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!