Keresés

Csúnyán kiszúrtak a Körmendre költöztetett menekültekkel

Mindenkit elvisznek a héten a december végével bezáró bicskei menekültáborból. 23 embert a körmendi sátortáborba vezényeltek át, ahol egész nap és egész éjjel táplálhatnak pár kis kályhát, hogy ne fagyjanak meg. A többiek hiába mennek jobb helyekre, az integrációs programokra ők sem fognak tudni tovább járni.

Csütörtökön a Migszol csoport közölte, hogy a héten több menedékkérőt is átköltöztettek a bicskei menekülttáborból a körmendi sátortáborba. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület információi szerint összesen 23 emberről van szó, mellettük azonban másokat is elvittek a héten Bicskéről Kiskunhalasra, pénteken pedig Balassagyarmatra is indulni fog egy csoport.

A Magyar Helsinki Bizottság működtet jogsegélyszolgálatot a bicskei és a körmendi menekülttárborban is. Ők úgy tudják, hogy a bicskei tábor lakói számára a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársai korábban még azt ígérték, nem szállítják őket Körmendre, kedden azonban többen is határozatot kaptak arról, hogy mégis a sátortáborba kell menniük. Szerdán pedig már 14 embert át is vittek busszal.

Somogyvári Zoltán, a Helsinki Bizottság munkatársa az Abcúgnak azt mondta, hogy az eheti furvarok után a bicskei tábor valószínűleg végleg kiürül. Somogyvári szerint a menedékkérők számára hirtelen jött a Körmendre történő utazás híre. A körmendi táborba átvezényelt menedékkérők mind olyanok, akiknek a kérelmét egyszer már elutasította a BÁH, ők azonban fellebbeztek, többek esetében pedig a magyar bíróság már új eljárásra utasította a bevándorlási hivatalt.

Somogyvári szerint probléma, hogy a táborok, ahová szállítottak őket – főleg a körmendi és a kiskunhalasi – túl messze vannak Budapesttől. Bicskéről ugyanis többen jártak be Budapestre a CEU menekültek számára indított programjára, és ugyancsak többen vettek részt a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és az Artemisszó Alapítvány integrációs programjain. “Kiskunhalasról, vagy Körmendről például ez már nem fog menni” – mondta Somogyvári.

A körmendi sátortábor háromszázfős, az utóbbi hónapokban azonban nagyjából tíz ember tartózkodott ott. “Annyira rossz a helyzet, hogy folyamatosan hagyják ott a tábort az emberek” – mondta Somogyvári, hozzátéve, hogy a sátortábor csupán pár kilométerre fekszik az osztrák határtól.

_HD48520
A körmendi sátortábor októberben Fotó: Hajdú D. András

A Helsinki Bizottság munkatársainak információi szerint a sátrakban sötét és hideg van. A Migszol csoport által közzétett fényképeken szereplő kályhák pedig láthatóan túl kicsik, nem képesek hosszú időn át tartani a hőt, ezért gyakran újra kell rakni őket, különben a sátrak kihűlnek. “A XXI. században nem várható el, hogy menedékkérők egész éjszaka kályhát rakjanak” – mondta Somogyvári.

A Helsinki Bizottság információ szerint november végén a rendes épületekből álló magyar menekülttáborokban több száz szabad hely volt, a bicskei táborból pedig mindössze 77 ember elszállításáról kellett volna gondoskodni, így bőven lett volna kapacitás arra, hogy senkit se kelljen a körmendi sátortáborban elhelyezni.

Nem látni, miért kell a sátortábor

A bicskei tábor bezárását a kormány a nyár végén döntötte el, a határidő december vége. A BÁH később az Abcúgnak arra hivatkozott, hogy a bicskei tábor bezárása mellett több ok is szólt, például a migrációs helyzet változása, a közbiztonság a kihasználtság, és főleg az, hogy a kormánynak van egy olyan célja, hogy a menekülttáborok Magyarországon lakott területen kívül működjenek.

Ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk ezekkel az érvekkel, kiderül például, hogy nem látni logikát a menekülttáborok bezárásában: Bicskén például a kormány a város szélén álló tábort zárta be, míg máshol a város közepén lévő nyitva maradt.

A körmendi sátortáborral nyáron és ősszel is foglalkoztunk. Nyáron kiderült, hogy a sátrak tűzforróak, és hűtőszekrény sincs. Később pedig kiderült, hogy hiába köszöntött be a hideg idő már októberben, a BÁH-nak nem állt szándékában bezárni a sátortábort, hiába zuhogott az eső, csökkent 5 fok alá a hőmérséklet.

Csütörtök este megkérdeztük a BÁH-ot, miért szállítottak Bicskéről Körmendre menekülteket, meddig tervezik működtetni a sátortábort, és miért nem máshol szállásolják el a menekülteket, jobb körülmények között. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!