Keresés

Csúnyán kikezdte a jobboldali média a fő tüntetésszervezőt

A Hír TV Célpont című műsorának péntek esti kiadásában az egyik téma Várady Zsolt 11 évvel ezelőtti kábítószerügye lesz. A műsort – pontosabban kiemelten Várady ügyét – a Magyar Nemzet Online csütörtök esti cikkében harangozta be. Az iwiw alapítója, a netadó elleni tüntetés szervezője és egyik felszólalója nyilvánosságra hozta állítólagos kábítószeres ügyét.

Kábítószerrel való visszaélés miatt indult büntetőeljárás a kormányellenes tüntetések egyik szónoka ellen – hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzet.

Várady valószínűleg azzal keltette fel a kormánypárti média kiemelt figyelmét, hogy már Október 23-án, az őszi tüntetéshullám első demonstrációján felszólalt, ahol többek között az adómorál javításának, és a vállalkozóbarát adórendszer kialakításának szükségességéről beszélt, de részt vett az internetadó elleni megmozdulásokon is.

Ezek után az iwiw alapítója  január másodikára, az új alkotmány elleni tüntetés második évfordulójára az Operaház elé hirdetett rendszerellenes tüntetést, 2012-ben ugyanis ezen a napon lépett hatályba Magyarország új alaptörvénye.

Váradyt a napokban a Hír Tv munkatársa telefonon azzal kereste meg, hogy tudomásuk szerint 11 évvel ezelőtt a rendőrség kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt eljárást indított ellene. Várady megerősítette az értesülést, azonban Facebook-oldalán jelezte: személyes, illetve érzékeny adatok kiszivárogtatása miatt jogi lépéseket, illetve vizsgálatot fontolgat. Várady a közösségi portálon azt írja: „jogászokkal konzultálok, ezen kívül megfontolom, hogy vizsgálatot kezdeményezek a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál, mert ezen információ kiszivárogtatása újságíróhoz, különleges személyes adat jogszerűtlen kiszivárogtatását jelenti”.

Várady az összes – az üggyel kapcsolatos – iratot is nyilvánosságra hozta a közösségi oldalon. Ezekből kiderül, hogy azért indult ellene kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt büntetőeljárás, mert 2003. júliusában a rendőrség a Margitszigeten 0.19 gramm kannabisz tartalmú kábítószert talált nála, aminek a becsülhető hatóanyag-tartalma (kannabinoid vegyületek-delta 9THC) 0,02 – 11,61 milligramm volt. Ez a Btk. 23. paragrafusa alapján, a csekély mennyiség felső határának (1,0 gramm) az az ötvenezred – nyolcvanhatod része.

Az ügyészség 2004-ben elhalasztotta a vádemelést, mivel Várady vállalta a jogszabályokban meghatározott úgynevezett elterelést, melynek keretében egy hat hónapos kábítószer használatot kezelő ellátásban, illetve egy kábítószer használatot megelőző felvilágosító szolgáltatáson kellett résztvennie. Várady az Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői Szolgálatának Fővárosi Hivatala igazolása szerint ennek a kötelességnek 2004 májusa és novembere között eleget tett, így az eljárás automatikusan megszűnt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!