Keresés

Nem kímélte a Kliket a miniszteri biztos

Három hónapon át vizsgálta Szabó Balázs miniszteri biztos a Klik múködését tavaly év végén. Jelentésében számos negatívumra hívta fel a figyelmet, és erősen kritizálja a Klik elnökét, aki szerinte nem képes hatékonyan működtetni a szervezetet.

Lesújtó képet festett jelentésében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működéséről Szabó Balázs miniszteri biztos. A központ hibás gazdasági döntéseket hozott, valótlanságokat állított, rossz a vezetési stílusa és vezetői figyelmen kívül hagyják a jobbító javaslatokat – derül ki az Index által nyilvánosságra hozott egyik részjelentésből.

A biztost tavaly szeptemberben bízták meg, hogy  tekintse át a Klik tevékenységét, és tegyen javaslatokat a hatékonyabb működésre, megbízása decemberben véget ért. A lap szerint azért nem hosszabbították meg megbízását, mert túlságosan élesen és kertelés nélkül írta le a számos belső interjúra, adatgyűjtésre alapozott megállapításait. Egyik tavalyi novemberi részjelentését a lap meg is szerezte.

Eszerint a Klik elnöke, Marekné dr. Pintér Aranka, „nem képes hatékonyan működtetni a szervezetet”, a Klik nem költséghatékony, ami “ felveti a közpénzek hatékony felhasználásának nem teljesülését”. Ezen kívül

  • nem volt pontos kimutatásuk a közoktatásban dolgozó tanárok létszámáról, így nem tudtak pontosan tervezni;
  • az elszámolásokat sokszor utólag papírozták le törvénytelenül;
  • pontatlanok voltak az adatrögzítések;
  • szakmai tervezés nélül választottak ki hardvereket, amik nem váltak be;
  • már induláskor is túl szűk és drága irodaházat választottak központnak.

A lap megkereste a minisztériumot is, ahol közölték, hogy Szabó Balázsnak a Klik működését gyorsabbá, hatékonyabbá tevő javaslatai beépülnek majd a Klik szervezeti működési szabályzatába, és azért nem hosszabbították meg a szerződését, mert az csak három hónapra szólt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!