Keresés

Csendben siratták a Népszabadság kivégzését

20161008 Népszabadság tüntetés

Nagyjából ezer ember demonstrált a Kossuth téren, miután szombat reggel váratlanul felfüggesztették a Népszabadságot, az újságíróknak pedig futárral küldék ki a felmondásukat. Egy idősebb férfi rosszul lett a tüntetésen, őt a helyszínen élesztették újra. 

Szombat délelőtt felfüggesztették a Népszabadság működését, ezért este hattól tüntetést szerveztek a Kossuth térre. A demonstráción nagyjából ezeren voltak, köztük a lap több volt újságírója. Ők mindannyian azt mondták, teljesen váratlanul érte őket a hír, hogy mától nincs munkájuk. A tüntetésen békésen zajlott, beszédeket nem terveztek a szervezők, ennek ellenére a tüntetés egy pontján néhányan magukhoz ragadták a megafont, Orbán Viktor és kormánya távozását követelve. A tüntetés közben valaki rosszul lett, újra is kellett éleszteni, a mentő is kijött hozzá.

A tér bal oldalán valami füstölni kezdett, de kiderült a tűz oka annyi volt, hogy valakik felgyújtották a kormánypárti Magyar Idők néhány példányát.

Az MSZP a lapot kiadó Mediaworks Zrt. Futó utcai székházánál tüntetett. Itt Molnár Gyula, a szocialisták elnöke az Index szerint azt mondta:

Ma a Népszabadság, holnap a többi újság, utána a politikai pártok, és akkor ennek az országnak vége lesz”.

Kunhalmi Ágnes példátlan gyalázatnak nevezte a lap megszüntetését. A tüntetés résztvevői később csatlakoztak a Kossuth téren gyülekezőkhöz.

20161008 Népszabadság tüntetés

A tüntetést azután hívták össze, hogy szombaton váratlanul felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását a Mediaworks Zrt., amely nemrég kormányhoz közeli tulajdonba került. A lap több  munkatársának szombat reggel motoros futár kézbesített egy levelet arról, hogy felmentik őket a munkavégzés alól. A kiadó azzal indokolta a lépést, hogy a lap példányszáma jelentősen csökkent, és 2007 óta 5 milliárdos veszteséget termelt. Közleményük szerint a felfüggesztés a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig tart. A Népszabadság az elmúlt hetekben írt Matolcsy György MNB-elnök magas fizetésért foglalkoztatott barátnőjéről, és Rogán Antal helikopteres utazásáról.

20161008 Népszabadság tüntetés

A lapot kiadó Mediworks szombati közleménye szerint a jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. „Annak ellenére, hogy a Népszabadság Szerkesztőségi Statutuma a terület 2015-ben történt reorganizációja és Mediaworks Zrt-be integrálása következtében már nincs érvényben, a Mediaworks konzultációt kezdeményez az érintettek képviselőivel” – írta a Mediaworks a közleményében.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!