Keresés

Csak szabad tanárok nevelhetnek szabad diákokat

Néhány ezres tömeg előtt, a Kossuth térre szervezett tüntetésén jelentette be a Tanítanék mozgalom, hogy nyolc ellenzéki párt oktatáspolitikusaival közösen kidolgoztak egy oktatási minimumjavaslatot, „hogy az oktatás jövője és reformja ne lehessen pártpolitikai csatározások áldozata”. A vasárnapi demonstráción érződött, hogy már csak pár hónap van a választásig: a Tanítanék szónokai nem győzték sulykolni a választási részvétel fontosságát, a tömegben pedig pártzászlók lengedeztek.

Ne csináljanak katonákat a tanárokból és rabszolgákat a diákokból!

-kiáltotta egy középiskolás diák, Nagy Blanka a Tanítanék mozgalom vasárnap délutánra, a Parlament elé szervezett tüntetésén.

A mondat első fele utalás az elmúlt hónapok egyik legnagyobb port kavart oktatási témájú intézkedésére: amelyben a kormány elrendelte, hogy minden oktatási-nevelési intézménynek kötelező elkészítenie egy úgynevezett Honvédelmi Intézkedési Tervet terrorveszély esetére.

A követelés második részében pedig a diákok túlzott leterhelése ellen szólt Nagy Blanka.
_HDA5004
Fotó: Hajdú D. András

Az elmúlt időszak a befenyítésről szólt

Valószínűleg ezért lett „Békét és szabadságot!” a vasárnapi tüntetés mottója, de nyilván felszólaltak azok ellen az esetek ellen, amikor tanárokat vagy diákokat fenyített be az intézményük, mert nyilvánosan is elmondták a véleményüket valamivel kapcsolatban.

Ott van például Balla István, annak a komáromi szakgimnáziumnak a tanára, ahol faliújságon teszik közzé azoknak a diákoknak a neveit, akik az adott héten intőt vagy figyelmeztetést kaptak. Balla az RTL Híradónak nyilatkozta, hogy nem ért egyet a gyakorlattal, amiért az igazgató számon kérte őt, és jegyzőkönyvet vettek fel az esetről. Aztán a  Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal úgy döntött, ezentúl cenzúrázza a tanárok nyilatkozatait.

„Csak szabad tanárok nevelhetnek szabad diákokat.”

– mondta az esettel kapcsolatban Balla István, aki felszólalt a tüntetésen. Aztán hangsúlyozta: az olyan intézkedések, mint az említett Honvédelmi Intézkedési Terv bevezetése és ezzel együtt az egész terrorveszélyről szóló diskurzus semmi másra nem jók, mint hogy eltereljék az emberek figyelmét a valódi, szociális gondokról. Például, hogy „nincstelenné tett, kiszolgáltatott emberek és lesüllyedő polgárság” alkotják az országot, amely jelenleg nem más, mint „demokrácia nélküli többpártrendszer”.

_HDA5146
Fotó: Hajdú D. András

Siker? Attól függ, honnan nézzük!

„Azoktól kérdezem, akik nem jöttek el: nektek nem fontos az oktatás jövője, vagy azt gondoljátok, ha nem emelitek fel a szavatokat, akkor nem eshet bajotok?”

– tette fel a költői kérdést – nem függetlenül Balla István történetétől – Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki a másik tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőjével, Mendrey Lászlóval szólalt fel a tüntetésen. Mendrey szerint van némi igaza a kormánynak abban, hogy az oktatásban komoly sikereket érnek el.

„A közoktatásban az történik, amit ők jónak tartanak. Ez nekik mindenképpen siker. De nekünk és a jövő generációinak: bukás és kudarc.”

– mondta. A tüntetésen viszonylag kevés fiatal vett részt, itt inkább a tanárok voltak többen, mint a Független Diákparlament egy héttel ezelőtti tüntetésén. A pedagógus szakszervezetek kitűzőiben lehetett látni több demonstrálót.

_HDA4996

Galló Istvánné, Pálfia Zsolt, Mendrey László I Fotó: Hajdú D. AndrásElsikkandnak a tehetségek

Miután Pilz Olivér, miskolci fizikatanár, a Tanítanék egyik elindítója felsorolta az elmúlt hónapok, a sajtót is bejáró oktatási témájú történéseit, a tüntetésen felszólalt egy szülő is.

Tőcze Lászlóné Gyöngyi arról beszélt, hogy 13 éves lánya, akinek a „zene, a tánc az élete”, hamarosan választás elé kényszerül: ha nem akar megszakadni a középiskolában a növekvő munkateher alatt, lehet, hogy le kell mondania arról a két dologról, amiben igazán tehetséges.

Gyöngyi lányának jelenleg is heti harminc tanórája van, a plusz művészeti órákkal együtt sokszor csak este végez. „Faluban lakunk, ahová este már szinte lehetetlen busszal hazajutni, így ha nem tudnánk mindig autóval hozni-vinni, esélye se lenne a tehetségét kibontakoztatni” – mondta Gyöngyi, aki szerint az egyik legégetőbb lépés a gyerekek túlterheltségének csökkentése kéne, hogy legyen.

Nyolcpárti egyezség

A Tanítanék vasárnapi tüntetésén annak ellenére láttuk több ellenzéki párt – például az LMP, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Liberális Párt – zászlóját-molinóját, hogy a civil mozgalmak általában a pártok távolmaradását kérik a demonstrációikról. A tüntetés végén derült ki, hogy miért.

_HDA5095
Fotó: Hajdú D. András

 

A Tanítanék ugyanis bejelentette: nyolc ellenzéki párt – az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum, az Új Kezdet, az LMP és a Magyar Liberális Párt – oktatáspolitikusaival közösen létrehoztak egy oktatási programot, egyfajta minimumjavaslatot, hogy az oktatás jövője és reformja ne lehessen pártpolitikai csatározások áldozata”. A program pontos tartalma egyelőre ugyan nem ismert, de vélhetően a Tanítanék oktatási vízióit tükrözi, azaz

  • gyerekközpontú,
  • esélyteremtő,
  • kompetencia-alapú,
  • demokratikus,
  • átjárható
  • és autonóm

iskolarendszert szeretne.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!