Keresés

Csak rosszat álmodtál!

A nagybácsi, a szomszéd öregúr, a mostohaapa, a nagypapa vagy a saját apa – ők azok, akik szexuálisan molesztáltak gyerekeket. A gyerekekből közben felnőtt lett, történetüket névtelenül megírták, a Katona József Színház színészei pedig felolvasták őket. Nézze meg videónkat a felfoghatatlan történetekről!

A gyerekeket ért szexuális abúzus témájára hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyar Bizottság és az Anoni Mara Társaság közös rendezvénysorozata. Kedd este a Katona József Színház színészei olvastak fel olyan igaz történeteket, amiket a gyerekkori abúzus túlélői meséltek el. A történetek szinte mindegyikének visszatérő eleme, hogy az erőszakot átélők magukat hibáztatták, és a saját szüleik nem hittek nekik.

A szexuális abúzus szexuális visszaélést, bántalmazást jelent. Sok formája lehet, a szexualizált légkör megteremtésétől a valódi közösülésig. Az elkövető minden esetben hatalmi pozícióban van a gyermekkel szemben, és ezzel a hatalommal él vissza. Nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik-hetedik lány és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt. Az áldozatok közel 90 százaléka ismeri az elkövetőt, aki legtöbbször férfi ismerős: a vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd. Az abúzus súlyos és tartós károkat okoz. A leggyakoribbak: depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, antiszociális viselkedés, egyéb pszichés zavarok, ezekről a tünetekről szinte mindegyik történet írója beszámolt.

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!