Keresés

Csak minden 24. menedékkérő marad Magyarországon

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője szerint, ha egy menekült nem jelentkezik a befogadóállomáson, el kell gondolkodni, hogy valóban védelemre szorul-e.

110 ezerre nőtt a menedékkérők száma, ami rendkívül magas szám – írja az Index a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatójának Kossuth Rádióban adott nyilatkozatára hivatkozva.

Végh Zsuzsanna szerint a migránsok többsége (90 százaléka) menedékkérelmet nyújt be, ilyenkor a regisztrált menedékkérőnek területen maradási joga van, de ez azt jelenti, hogy be kell érkezniük a számukra kijelölt befogadóállomásra. Elmondása szerint ugyanakkor ezzel szemben a befogadóállomásokon mindössze 4000-4500-an vannak. Tehát ez azt jelenti, hogy csak minden 24. menedékkérő marad rövidebb-hosszabb ideig az országban.

Végh szerint ha a befogadóállomáson nem jelentkezik egy menekült, akkor el lehet gondolkodni, hogy valóban védelemre szorul-e. Azok, akik nem jelentkeznek, megszegik az együttműködési kötelezettségüket, és illegálisan hagyják el az országot.

A BÁH főigazgatója figyelmeztette a migránsokat segítő civileket is arra, hogy jogkövető magatartásra biztassák a menekülteket, mert csak a kijelölt befogadóállomáson tudják a kérelmüket érdemben kivizsgálni.

Az eljárás 30 nap alatt lezáródhat, de a határozatok meghatározó hányada az eljárás megszüntetése volt, mivel a menekült közben elhagyta az országot.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!