Keresés

Csak a mellemet simogatta, más nem történt

1524194_610128989117037_8072820641113622117_o
A darab próbája | Forrás: PanoDráma/Berze Zsófia

Sipos Pál éveken át molesztált gyerekeket egy budapesti gimnáziumban, ahol a gyerekek, a tanárok és a szülők is imádták. Senki sem gyanakodott rá. A története nyomán készült „Más nem történt” című előadás arról szól, ami a valódi eseményekben is a leginkább nyomasztó: hogyan maradhat éveken át titokban az, amiről valójában mindenki tud? 

  • És a többi lánnyal meddig jutottál?
  • Smárolásig.
  • Pedig biztos, többre vágysz. Talán segíthetek is.

Sok ilyen párbeszéd hangzik el a PanoDráma csoport Más nem történt című előadásában, de ami utána következik, az mindig homályban marad. A darab Sipos Pál története nyomán dolgozza fel a szexuális erőszak témáját: ő volt az, aki egy budapesti elitgimnázium tanáraként, majd a Magyar Televízió munkatársaként éveken át molesztált tizenéves fiúkat és lányokat. Sipos esetét a 444.hu írta meg, és bár eleinte nem lehetett pontosan tudni, kiről van szó, az internetes fórumokon hamar fény derült a nevére.

Bár a PanoDráma alapvetően verbatim színház, vagyis szó szerint rekonstruál a valóságban megtörtént eseményeket, most nem ragaszkodtak szorosan Sipos Pál történetéhez. Kihagyták a legendás táborokat is, az éveken átnyúló játékot, ahol a gyerekek dramatizált mesékben vettek részt. Sipos ezekben a táborokban került igazán közel a kiválasztottjaihoz, és ez a misztikus környezet tartotta vissza a kamaszokat attól, hogy bármit is elmondjanak otthon arról, ami valójában történt. A nyaraltatások hiányoznak, de amúgy minden megvan, ami a valódi Sipos Pálok körül lenni szokott:

  • kíváncsi tizenévesek, akik most élik meg az első szerelmeket
  • egy igazi „jófej” tanár, akivel még a szexuális felvilágosító óra sem ciki
  • szülők, akik legalább annyira rajonganak a tanár bácsiért, mint a gyerekek, és fogalmuk sincs arról, hogy mi történik az órák után.

Más nem történt

Pass Andrea színházpedagógus ezt a mondatot választotta az előadás címének, hiszen – ahogy az Indexnek elmondta – a hasonló események részesei mindig próbálják eltussolni a történteket. Így volt Sipos Pál esetében is, akiről az egykori gimnáziumi tanítvány még évek múlva is azt mondta: „Szájon csókolt és a mellemet simogatta. Más nem történt”, vagy ahogy egy azóta felnőtt férfi mondta, „nem olyan nagy ügy 14-15 évesen kiverni egymás előtt az edzőtáborban”.

A darab is szándékosan épít erre az elhallgatásra, és nem varrja el az összes szálat, hiszen az előadást iskolákban fogják bemutatni, ahol mindig foglalkozások követik majd a műsort. Így a néző valóban gondolkodhat azokon a kérdéseken, amelyek az előadásban is felmerülnek, például, hogy mitől válik az ember gonosszá, vagy hogy a darabban szereplő Flórián tanár úr hogyan tudja ellenállás nélkül manipulálni a gyerekeket.

A PanoDráma állandó színészei mellett középiskolás gyerekek és egyetemisták játszanak a darabban, akik az osztály tagjait alakítják. Vagyis a legtöbben tényleg abból a világból jönnek, ahol a Sipos Pál-eset is megtörtént: budapesti értelmiségi családokból és elitgimnáziumokból, ahol a jó hírnév megtartása érdekében inkább elhallgatták a kínos történeteket, a hallgatás ára pedig az éveken át tartó rémálmok, elfojtás és pszichés problémák lettek.

A Más nem történt című darabot a Dohány utcai Hátsó Kapuban lehet megnézni, legközelebb február 21-én, szombaton délután öttől és este nyolctól.

Szereplők: Bartsch Kata, Hárs Anna, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina, Végh Zsolt, Burján Fanni, Dombi Diána, Fodor Fanni, Lang Dániel, Kovács S. József, Potocsni Klaudia, Szekeres Máté, Szepes Anna, Tóth Angéla.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!