Keresés

Csak megkapta a 130 milliós állami támogatást a csaló orvos

Hiába ítélték el csalásért és magánokirat-hamisításért Vereczkey Attila  szülész-nőgyógyászt, ez sem volt elég indok, hogy végül ne kapja meg a nevéhez köthető cég a 130 milliós állami támogatást. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal arra hivatkozik, hogy nincs jogalapja a támogatás megvonására, ugyanakkor a gyakorlattal ellentétben csak utólag hajlandó kiutalni a korábban megítélt összeget. 

Hosszú vizsgálódás után október végén csak megkapta a a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 130 millió forintos támogatását a Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász vezette Humán Reprodukciós Intézet Kft. Mindez azért meglepő, mert az orvost többször elítélték, szerepel a NAV szégyenlistáján, az orvosi kamara is elmarasztalta.

Néhány hónapja arról számolt be az Index, hogy az a cég kapott 130 milliós vissza nem térítendő állami támogatást, amelynek ügyvezetője, Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász többször szerepelt zűrös ügyei miatt a hírekben. Az orvost legutóbb a bíróság tavaly jogerősen egymillió forint pénzbírságra ítélte, amiért a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának korábbi főorvosaként 2003 és 2005 között 88 nőt károsított meg azzal, hogy pénzt kért OEP-finanszírozott beavatkozásokért. 

Nem ez volt az orvos egyetlen összeütközése a törvénnyel; 2006-ban bíróság ítélte el, amiért meghamisította orvosi működési bizonyítványát, majd azt egy közbeszerzési eljárás során felhasználta.

Szakmai szempontból is komoly viták övezték Vereczkey praktizálását. A Versys Clinics nevű meddőségi központ vezetőjeként olyan, a lombikbeültetés sikerességét növelő eljárást  (array-CGH, vagyis comparatív genomic hybridisation technikával történő preimplantációs genetikai szűrés) alkalmazott, amit az ÁNTSZ később megtiltott, mivel a sokat vitatott eljárás emberen végzett kutatásnak minősül, és ehhez nem volt megfelelő engedélye a klinikának.

Etikátlan önfényezés

A Magyar Orvosi Kamara figyelmét sem kerülte el az orvos működése. Korábban két alkalommal is elmarasztalta a kamara etikai bizottsága, először 2004-ben, majd 2006-ban. 

Nemrég pedig megrovásban is részesítette Vereczkeyt, amiért etikátlanul reklámozta a Humán Reprodukciós Intézet Kft. által működtetett Versys magánklinikát.  Az etikai bizottság többek között azt az interjút kifogásolta és minősítette burkolt hirdetésnek, amelyben Vereczkey egy névtelen kérdezőnek válaszolva többek között arról beszél, hogy a klinikáján végzett vizsgálatok pontosabbak és gyorsabbak, mint a többi meddőséggel foglalkozó konkurens intézetnél. Az interjú időközben elérhetetlenné vált a klinika honlapján. 

A bemutatott sikertörténetek és köszönetnyilvánítások nagy része is lekerült az oldalról, mivel a MOK testülete ezekről is világosan kimondta, hogy feltüntetésük ellentétes az etikai kódexben foglaltakkal. 

Ha mindez nem lenne elég, az orvos 2015-ben felkerült az adóhatóság szégyenlistájára, mivel 10 millió forintot meghaladó adóhátralékot halmozott fel. A Magyar Nemzet 2014-ben 140 millióra saccolta az orvos artozását.  A listán most is ott találjuk Vereczkey nevét.  

 Vizsgálták, megtagadható-e a támogatás

A korábban megjelent hírekkel szemben a Vereczkey vezette cég,  a Humán Reprodukciós Intézet Kft. akkor nem kapta meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól  (NKFIH) a bőkezű támogatást. Pedig a Vereczkey-féle cég projektje minden szempontból megfelelt a feltételeknek és az értékelő testületektől “támogatásra javasolt” minősítést kapott, tudtuk meg az NKFIH-tól.

“Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatására” kiírt 19 milliárdos felhíváson “jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztését célzó kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységek” ösztönzésére nyerhettek támogatást a hazai vállalkozások. 

A Humán Reprodukciós Intézet Kft. „a meddőség hatékonyabb kezelését szolgáló orvos-szakmai protokoll szolgálatfejlesztésére” pályázott az NKFIH-nál. Egy olyan informatikai rendszer fejlesztéséről van szó, ami integrálja a meddőségi klinikákon végzett komplex vizsgálati sort, és naprakész tájékoztatással látja el az orvosokat és a pácienseket. 

Az NKFIH azután táncolt vissza a támogatási szerződés aláírásától, hogy több közérdekű bejelentés érkezett Vereczkey személye miatt, illetve cikkek jelentek meg az orvos előéletéről. Ennek hatására az ügyben vizsgálat is indult, amely során Pálinkás József, NKFI Hivatal elnöke a NAV-ot, a Magyar Orvosi Kamarát, és a rendőrséget is megkereste, ezután hozott végső döntést a pénzről október végén.

Az állami hivatalnak is kínos lehet az orvos

Az NKFIH  végül megítélte a cégnek a támogatást. “Nincs olyan ok, amely jogi szempontból közvetlenül megalapozhatná a pályázatra vonatkozó, szakértői értékelésen és szakmai testületi javaslaton alapuló támogatási döntés megváltoztatását és lehetővé tenné a támogatási szerződés megkötésétől való elállást’ – írta megkeresésünkre a hivatal, amikor a vizsgálat eredményéről érdeklődtünk. 

Mindezek alapján nem volt releváns a pályázat szempontjából, hogy Vereczkey szerel a NAV adóslistáján, illetve hogy korábban magánokirat-hamisításért és csalásért is elítélték. 

Vélhetően az is szerepet játszott a döntésben, hogy a szóban forgó cégnek, a Humán Reprodukciós Intézet Kft.-nek Vereczkey nem tulajdonosa. A cég tulajdonosa egy másik vállalkozás, amelyet az orvos 80 éves édesanyja és testvére vezet. A pályázati kiírás ugyanis nem rendelkezik arról, hogy bármilyen következménye lenne a pályázó cégre nézve, ha annak vezetője etikai vétséget követett el. 

Mindenesetre beszédes, hogy az NKFIH-nak is kínos lehet az ügy, mert döntésének értelmében a cég csak utófinanszírozásként kaphatja meg a megítélt 130 milliós támogatást, és csak akkor folyosítják a támogatás részösszegeit, ha az ellenőrzések során rendben találják az elvégzett szakmai feladatokról szóló beszámolókat. 

Helyreigazítás:

Az abcug.hu weboldalon 2017. november 9. napján közzétett “Csak megkapta a 130 milliós állami támogatást a csaló orvos” című cikkünkkel kapcsolatban a Humán Reprodukciós Intézet Kft. által megbízott ügyvéd helyreigazítási kérelemmel fordult újságunkhoz. 

A helyreigazítási kérelem szerint a cikk címében valótlanul állítottuk, hogy Dr. Vereczkey Attila személyesen nyerte el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKIH) támogatását. Ezzel szemben a valóság az, hogy az NFKIH pályázatán a Humán Reprodukciós Intézet indult és nyert. 

Valótlanul állítottuk, hogy a Humán Reprodukciós Intézet Kft. olyan eljárást alkalmazott volna, amelyre nem volt engedélye. Az array-CGH eljárás bevezetését megelőzően a Humán Reprodukciós Intézet Kft. az illetékes hatóság állásfoglalását kérte az eljárás elvégezhetőségét illetően, mely végzésére a szükséges hatósági engedélyt megkapta, tevékenységét ennek birtokában folytatta. 

A cég helyreigazítási kérelme szerint valótlanul állítottuk, hogy a Humán Reprodukciós Intézet Kft. pályázaton elnyert támogatási szerződése aláírásától visszatáncolt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), illetve az ügyben vizsgálat indult. Ezzel szemben a valóság az, hogy az NKFIH a közérdekű bejelentésben foglaltakat ellenőrizve megállapította, hogy a pályázati feltételeknek a Humán Reprodukciós Intézet Kft.  megfelelt, a pályázati szerződés érvényesen megköttetett. 

A cikkben hamisan állítottuk, hogy az NKFIH-nak kínos lenne az ügy, illetve hogy erre tekintettel a Humán Reprodukciós Intézet Kft. csak utófinanszírozásként kaphatja meg a támogatást. Ezzel szemben a valóság az, hogy a támogatás folyosításának struktúrája nem változott a közérdekű bejelentések vizsgálatát követően, a támogatási összegre a Humán Reprodukciós Intézet Kft. a kezdetektől utófinanszírozásként pályázott.

A Humán Reprodukciós Intézet helyreigazítási kérelme után megkerestük a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt. Röviddel kérdésünk megküldése után a Hivatal megerősítette korábbi válaszait. Hozzátéve, hogy a Humán Reprodukciós Intézet Kft. a pályázata részeként benyújtott költségvetési terv szerint, a projekt megvalósítását az elnyert támogatásból igényelt előleg felhasználásával tervezte. Azaz a költségvetési terv nem utófinanszírozású megvalósításra készült.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!