Keresés

Csak azt kérdik: ez a vonat megy Münchenbe?

Reggel óta menekültek százai próbálnak felpréselődni az Ausztrián keresztül Németországba induló nemzetközi vonatokra a Keleti pályaudvaron, miután a magyar rendőrség már nem akadályozza meg, hogy a főleg szír menekültek nyugat felé utazzanak. A napok óta a keleti melletti tranzitzónában táborozó emberek csurig megtöltik a vonatokat, a többi utas pedig folyamatosan a tanácstalan MÁV-osoknak panaszkodik. Közben még az sem biztos, hogy Ausztria nem fordítja majd vissza azokat, akik már Magyarországon regisztrált menedékkérők.

A fél óra múlva, 15:10-kor induló vonatra rohannak a Keleti pályaudvar nyolcas peronján a Németországba tartó menekültek, mintha legalábbis az lenne az utolsó, amivel Bécsbe, aztán meg Münchenbe juthatnak. Pedig ebbe az irányba körülbelül két óránként járnak Railjet vagy Euronight vonatok, amelyekkel most – bár nem tudni, hogy meddig – szabadon utazhatnak Németországba a szír menekültek.

Reggel óta ugyanis felengedik, és a határon le sem szállítják a szír állampolgárságú menekülteket, miután Németország augusztus 25-én bejelentette, hogy automatikusan befogadandó menekülteknek ismer el minden szíriait, és nem küldi őket vissza abba az EU tagországba, ahol menedékkérőként regisztrálták őket.

Migránsok indulnak Németország felé a Keleti pályaudvarról
Fotó: Magócsi Márton

Zöld utat kaptak

Vasárnap még “Germany! Germany!”-t skandálva azért tüntettek a Keleti pályaudvarnál összegyűlt menekültek, mert a szerintük a magyar rendőrség annak ellenére nem engedi tovább őket, hogy érvényes vonatjegyet váltottak a Németországba tartó járatokra. Tudósítók szerint aznap rendőrök állták el a Keleti főbejáratát, a menekültnek tűnő utasokat nem engedték felszállni a vonatokra, hanem a Nyugati pályaudvarra terelték őket.

Ehhez képest hétfő délelőtt felbolydult a pályaudvar és környéke, mert – egyelőre hivatalos magyarázat nélkül – a magyar hatóságok elkezdték felengedni a vasúti kocsikra a menekülteket: 11:10-kor indult el az első olyan Railjet vonat München felé, amire már felszállhattak érvényes jeggyel és menedékkérő státuszukat igazoló papírjukkal. A nemzetközi jegypénztárnál azóta óriási a sor, a padlón ücsörögve szinte csak menekültek várják, hogy sorra kerüljenek – szájmaszkos rendőrök társaságában.

Migránsok indulnak Németország felé a Keleti pályaudvarról
Fotó: Magócsi Márton

Inkább a tömegnyomor, csak itt ne kelljen maradni

“Két óránként indulnak Ausztria felé vonatok, de ezt nem lehet nekik elmagyarázni, mindenki a mostanira akar felpréselődni” – magyarázta a Migration Aid egyik segítője, aki egyik arabul tolmácsoló társával a peronon próbálta győzködni a menekülteket, hogy ne a már rég megtelt vonatra nyomuljanak fel, hanem menjenek egy későbbivel. A feltehetően szír házaspárral lévő két kisgyerek sem bírná túl jól az állást és a zsúfoltságot még Bécsig sem, nem hogy Münchenig.

“Ez ma már nem lesz jobb, az este kilences müncheni vonatig mindegyik így fog kinézni” – semmisíti meg a Migration Aides nő érveit a 15: 10-es járaton dolgozó egyik kalauz. Azt mondja, reggel óta csurig vannak a szerelvények, és sokszor alakulnak ki feszült szóváltások a magyar utasok és a menekültek között.

Migránsok indulnak Németország felé a Keleti pályaudvarról
Fotó: Magócsi Márton

Tanácstalanság a köbön

“Jegyünk van, és holnap reggel munkába kell mennünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy még egy estét itt töltsünk” – kelt ki magából egy magyar utas, aki épp a kalauznak panaszkodott, hogy a menekültek felállították a helyéről, “mikor nekik tuti, hogy jegyük sincs” – mondta.

“Azért a nagy többségüknek van érvényes jegye” – válaszolt a reklamálónak udvariasan a jegyvizsgáló. Valóban, a vonatra felszállni sietők kezében is látni lehetett a nemzetközi jegyeket, sokan a peronon álló riporterektől, újságíróktól és rendőröktől kérdezgették, hogy jó helyen járnak-e, ha a Münchenbe induló vonatot keresik.

“Miért nem indítanak akkor nekik külön vonatot, miért kell a magyar utasokkal kitolni?” – faggatta tovább a reklamáló utas a MÁV egyik, a pályaudvaron dolgozó, a peronon fel-alá mászkáló, láthatóan eléggé elfoglalt munkatársát, aki tanácstalanul tárta szét a karjait. “Én csak azon próbálok munkálkodni, hogy időben elinduljon ez a vonat” – mondta.

Migránsok indulnak Németország felé a Keleti pályaudvarról
Fotó: Magócsi Márton

Végül elindult

A münheni Railjet végül időben elindult, csurig menekültekkel és közömbös vagy elégedetlenkedő magyar – vagy épp osztrák és német – utasokkal. “Most nem lesz olyan, mint múltkor” – mondta egy másik jegyvizsgáló az egyik utas kérdésére, számítson-e hosszabb várakozásra az osztrák határ előtti valamelyik nagyobb állomáson – Győrben, esetleg Hegyeshalomban.

A kalauznő azt mondta, a jegyvizsgálók csak a menetjegyek érvényességét ellenőrzik, nem foglalkoznak azzal, hogy ki milyen úti okmányokkal utazik. A korábbi, a Budapest-Bécs vonalon készített riportunkból is az derült ki, hogy a Győrben felszálló rendőrök terelték le a kocsikról a menedékkérőket, bár a vonat személyzete – részben a gyorsabb továbbindulás érdekében – aktívan asszisztált a felkutatásukban.

Hogyan ellenőrizhető, hogy csak szírek?

“Ha holnapra ide visszaküldik például azokat az afgánokat, akik most a szírek között elvegyültek a vonaton, abból itt még balhé lehet” – magyarázta a Migration Aid segítője. Szerinte nehéz lesz majd megértetni az szintén nehéz körülmények közül menekülő afgánokkal (akik a szírek mellett a Magyarországra legnagyobb számban érkező nemzetiség), hogy ők miért nem jogosultak tovább menni Magyarországról.

Migránsok indulnak Németország felé a Keleti pályaudvarról
Fotó: Magócsi Márton

“Engem a jegypénztárnál csak a személyim felmutatása után engedtek tovább” – adta meg a választ egy Bécsbe utazó férfi, hogyan próbálják a rendőrök a Keletiben kiszűrni, hogy ki válthat jegyet az Ausztria felé tartó vonatra. A tömött szerelvényen ugyanis valószínűleg lehetetlen lesz majd ellenőrizni az utasok papírjait.

Értesüléseink ellenére azonban a jegypénztárnál kígyózó hatalmas sornál, az egyik ajtónál álló rendőr kérdésünkre azt felelte, ők itt nem ellenőrzik a jegyvásárlók iratait. Azt senki sem tudta a Keletiben megmondani, hogy az út magyarországi szakaszán ellenőrzi-e majd bárki is az utasok okmányait.

Ausztriáig jutottak

A hírek szerint többszáz menekült érte el a legutóbbi három Bécs felé indított vonaton a magyar-osztrák határt, ahol az osztrák hatóságok feltartóztatták mindegyik szerelvényt, és a menekülteket átterelték egy mentesítő vonatra. Időközben mindegyik szerelvény megérkezett Bécsbe.

Migránsok indulnak Németország felé a Keleti pályaudvarról
Fotó: Magócsi Márton

Innentől csak sajtóértesülések és részinformációk vannak arról, hogy az osztrák hatóságok mit kezdenek a Budapestről érkező menekültekkel. A BBC híradása szerint az osztrák rendőrség ellenőrizni fogja, hogy a vonaton kinek van Magyarországon leadott menedékkérelme, és akinél van ilyen papír, azt visszafordítják. Ha pedig nincs, két hetet kapnak majd Ausztrában, hogy eldöntsék, szeretnének-e menekültstátuszért folyamodni az országban vagy nem.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!