Keresés

Csak azért igazoltatták, mert cigány

Győri készenléti rendőrök kirakták a villogót és igazoltattak egy férfit Ácson, a gyanú szerint pusztán csak azért, mert cigány. Ezt meg is beszélték, a központnak is bemondták. Miután megtudták, hogy a kocsiban ülő cigány ember pont a polgármester, véget ért az intézkedés. Az esetről maga az érintett, az Ács települést 2010 óta irányító Lakatos Béla számolt be az Indexnek. Lakatos feljelentést tesz a rendőrök ellen.

Lakatos Béla csütörtök délben éppen hazafelé indult a hivatalból ebédelni – szolgálati autójában, egy fehér színű, régi Audi A4-esben, amit a település három hónapig bérel neki, amíg lesz saját kocsija –, amikor elment mellette egy rendőrautó.

“Láttam, hogy megfordulnak utánam, egyből kitették a villogót. Meg is lepődtem, mivel be voltam kötve” – kezdi a történetet Lakatos, akit a polgármesteri hivataltól úgy ötszáz méterre állítottak le a rendőrök. Az egyik rendőr az Audi felé sétálva odaszólt a másiknak: “kisebbségi vezeti az autót” – közben pedig a rendőrautó kihangosított rádióján egy női hang is bemondta: “kisebbségi igazoltatása van folyamatban”.

Lakatos szerint a két rendőr csak azt láthatta, hogy egy nagy darab, rövid hajú roma ember ül az autóban, nem ismerték fel. A polgármester hangosan kérdőre vonta a rendőröket, amiért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat.

A két rendőr arra hivatkozva, hogy az igazoltatáson felháborodó Lakatos nem hajlandó együttműködni, odahívott még egy rendőrautót. Hamarosan már öt rendőr állta körül a polgármestert, akiről még mindig nem tudták, kicsoda. “Amikor odaadtam a papírjaimat, lehervadt a mosoly az arcukról, és mondták, hogy minden rendben van. Én pedig azt, hogy kérem az azonosítójukat, mert feljelentem őket”  – mesélte a polgármester. Az intézkedő rendőrök végül megállapították, hogy Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el.

A polgármester azt mondja, most már a saját példájából is érthető, miért kapnak Ácson éppen a legszegényebbek – a helyi romák – annyi büntetést. Polgármesterként ugyanis eddig leginkább csak azt látta, hogy folyamatosan érkeznek a büntetések, neki pedig segélyt kell adnia a romáknak azok kifizetésére, hogy ne kerüljenek börtönbe.

“Ha velem, egy polgármesterrel ezt csinálják, mit csinálhatnak egy egyszerű roma kőművessel? Mit csinálhatnak azzal, aki megy valahol Szabolcsban biciklivel az egyik faluból a másikba? Megbüntetik 30 ezerre, ami ellen nem mer semmit tenni, és pénze sincs kifizetni”!

A polgármestert Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltatták. Lakatos beszélt a győri készenlétisek ügyeletes parancsnokával, aki felvette a jegyzőkönyvet, és azt is megtudta tőle, hogy a rendőrségi rádióforgalmat vissza tudják majd hallgatni. Lakatos azt mondja, jó a hallása, így biztos benne, hogy a női hang lekisebbségizte – és azt is gyanítja, hogy a két rendőr, amikor őt észrevette, a rádióban más szót használt – írja az Index.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!