Keresés

Cigányellenes felvonulás Miskolcon

Egy csapat feketébe öltözött diósgyőri ultra vonult fel szombat délután a miskolci számozott utcákban. A helyiek szerint a cigányokat ócsárolták, ezért be kellett zárkózniuk, a rendőrség szerint azonban nem történt se atrocitás se trágár kiabálás.

Szombat délben egy 20-30 fős, feketébe öltözött csoport jelent meg Miskolcon, a számozott utcáknak nevezett nyomortelepen – írja az Index. Több lakó is azt mondta a hírportálnak, hogy a csoport tagjai vonulás közben cigányellenes rigmusokat kiabáltak. Például: “Meghaltok cigányok! Ölitek a magyarokat! Gyertek ki!”

A lakók erre becsukták a kapukat és az ablakokat, a gyerekeket pedig a ház belsejébe parancsolták. A rendőröket többen is kihívták, az ő kiérkezésükkel az egész felvonulás véget ért 15-20 perc után.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitánysági szóvivője az Indexnek megerősítette, hogy kimentek a helyszínre, ahol igazoltatták a felvonulókat. A rendőrség szerint diósgyőri szurkolók húsz fős csoportja volt ott, akik elmondásuk szerint „filmet akartak forgatni” a számozott utcákban, amit az ott lakók egy része „támadásként fogott fel”.

A rendőrség szerint ugyanakkor nem történt atrocitás, a felvonulók még trágár szavakat sem kiabáltak. Az igazoltatások után a csoport tagjait felszólították, hogy távozzanak, akik ennek eleget tettek.

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat a hírportál szerint közösség elleni izgatás miatt készül feljelentést tenni.

A miskolci számozott utcák közvetlenül a diósgyőri stadion szomszádságában fekszik. A nyomortelepet a városi önkormányzat fel kívánja számolni, több házból már kilakoltatták az embereket. Az ottélők fél éve teljes bizonytalansagban várják, hogy mi fog történni velük. A telepfelszámolásról itt írtunk bővebben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!