Keresés

Bűncselekmény is lehet az ózdi közmunkások levideózása

Jogellenes, sőt bűncselekménynek is minősülhet az, hogy az ózdi önkormányzat videóra veszik, hogyan dolgoznak a közmunkások. Az adatvédelmi hatóság eljárást indítana az ügyben.

Akár bűncselekménynek is minősülhet, ha valóban felvételeket készítenek az ózdi közmunkásokról. Erről Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke nyilatkozott a Népszabadságnak. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a felvételek készítése jogellenes adatkezelésnek számít.

Ózd jobbikos vezetésű önkormányzatáról szerdán derült ki, hogy félmillió forintért vásároltak kamerákat, illetve kamerákkal felszerelt szemüvegeket, amelyekkel lehetővé válik a közmunkások folyamatos megfigyelése.

Jobbikos polgármester Ózdon

Péterfalvi Attila emlékeztetett az elektronikus megfigyelőeszközök munkahelyen történő alkalmazásáról a hatóság által készített állásfoglalásra. Eszerint csak akkor tekinthető jogszerűnek a kamerás megfigyelés, ha erre az élet- és vagyonbiztonság, a termelési folyamatok felügyelete érdekében van szükség.

A kamerák használatát az sem legalizálja, ha a munkavállalók nyilatkozatban járulnak hozzá, hogy felvételek készüljenek róluk. Ilyenkor ugyanis az alá-fölé rendeltségi viszony miatt kiszolgáltatott helyzetben nyilatkoznak.

Péterfalvi Attila nem zárta ki, hogy hivatalból eljárást indítanak az ózdi ügyben. Jogsértés esetén akár 10 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak, de a személyes adatok jogosulatlan kezelése miatt polgári pert is lehet indítani az önkormányzat ellen, ami akár bűncselekménynek is minősülhet – írja a Népszabadság.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!