Keresés

Áhítatos gyermekvédőt vetnek be az MSZP ellen Szegeden

A kisemberek problémáinak felkarolója, az árva gyerekek állhatatos védelmezője, vagy a gyermekvédelmi rendszer átalakításának nagy nyertese, midenkit maga alá söprő terjeszkedő? Orbán Viktor kedvenc püspökének szárnyai alól pályázik Szeged polgármesteri címére Kothencz János, volt állami gondozott gyermek, jelenleg kilencedik emeleti panellakó.

koth2“Rengeteg győzködésbe telt, mire sikerült rábeszélni a Jánost, hogy induljon Botka ellen. Nem akart a politikába belemenni. Az nem ilyen szép lelkeknek való, mint ő” – mondta lapunknak a szegedi jobboldali polgármesterjelölt egyik támogatója, Beck Gábor, a szegedi Civil Városi Unió titkára. Tavasz óta több helyi politikus, ismerős is noszogatta Kothencz Jánost, hogy próbálja meg azt, ami 12 éve nem sikerül a Fidesz jelöltjeinek: legyőzni a szocialisták utolsó erősnek és sikeresnek mondható politikusát, Botka Lászlót.

“Meglepett a hír” – nyilatkozta Kothencz, amikor júliusban kiderült, hogy a Fidesz országos választmánya őt jelöli polgármesternek. Ennél váratlanabbul csak a Fidesz helyi szervezetének tagjait érte a döntés. Ők alig egy hónappal korábban jelentették be egy sajtótájékoztatón, hogy egyöntetűen a helyi szervezet elnökét, Gyimesi Lászlót támogatják. Az országos választmány viszont a helyiek javaslatát fölülírva, a tépelődő Kothenczet jelölte.

A Fidesz a szegedi megújulás jegyében negyedik alkalommal próbálkozik behozni valakit a politikán kívülről, Botka az elmúlt években legyőzött már egy jogászprofesszort, egy médiavállalkozót, és egy pénzügyi szakembert.  A 41 éves Kothencz közel két évtizede a gyermekvédelem területén dolgozik, szoros szimbiózisban a katolikus egyházzal, azon belül is az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló Kiss-Rigó László püspökkel.

Kothenczről megoszlanak a vélemények mind a helyi politikában, mind a gyermekvédelem területén: támogatói egy emberközeli, hatalmas munkabírású, az elesettekért elszántan küzdő jelöltet látnak benne, míg a kritikusai szerint az álszent viselkedéssel csak választókat akar nyerni, a gyerekvédelemben pedig ellentmondást nem tűrően növeli az egyház szerepét, és dózerolja le a konkurenciát.

Kothenczet ismerők egyöntetűen állítják, hogy bármibe belekezd, azt lelkesedéssel, felfűtött állapotban,”nagy kakaóval” teszi – bár néhányan hozzáteszik, hogy ez könnyen depresszióba is át tud csapni. Kothencz a jelölését követő meglepettségből felocsúdva belevetette magát a kampányba is: nem volt ritka a napi 2-3 lakossági fórum, közleményeket adott ki, megtekintett, felavatott, Gérard Depardieuvel találkozott, szemléletes grafikonokat készített, saját youtube-csatornát nyitott. Ide több mint 2o videót töltött fel Napi gondolatok címen, amelyeken zenei aláfestéssel, drámai hangon beszél azokról a problémákról, amelyeket Szegeden tapasztalt: például tragédia, hogy Szentmihálytelken nincs gyógyszertár, Kecskés-telepen túl hamar zár a vasúti sorompó, a szegediek pedig egyedül vannak, személytelen világban élnek.

Kothencz életrajzi kisfilmjéből kiderül, hogy a gyermekotthonok világából, “a környezetében uralkodó céltalanságból és reménytelenségből” küzdötte fel magát. Hittantanári, pedagógia és szociológiai diplomát szerzett, és szerény körülmények között, egy 9. emeleti panelben él. 2oo9-ben meglapította a L.É.T. Egyesületet, amely a lakótelepi emberek mindennapi problémáira próbál megoldásokat találni. Igyekszik közvetlen kapcsolatba lépni az emberekkel: akár krumpliosztós kampányprogramon, akár rappelve előadva az üzenetét. Ismerősei szerint Kothencz ízig-vérig civil. Korábban nem készült politikai pályára, az elesettek védelme a hivatása, amit soha nem adna fel.

Kothencz János 23 éves, harmad éves teológus hallgató volt, amikor a Szegedi Hittudmányi Főiskolán megalapította az Ágota alapítványt. Ez a szervezet hozott neki ismertséget előbb helyi, majd országos szinten. A kiemelten közhasznú alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy az állami gondozásban lévő fiatalokat segítse, támogassa. Az alapítvány önkéntesei nevelőotthonokat látogatnak meg, ahol élményterápiát nyújtanak: sportolnak, kézműves foglalkozásokat tartanak, kirándulásokat, programokat szerveznek. Rendszeresen tartanak Ágota-napot, és évente egy 1o napos Ágota-tábort is, ahova az összes körzet fiatalját meghívják.

Az egyházi fenntartású iskolában megalapított Ágota – Kothencz egyik gyakran használt szavával élve – szimbiotikusan  kötődik az egyházhoz, a Szeged-Csanád Megyei püspökséghez. Bár Kothencz szerint senkire nem erőszakolják rá a hitet, az általuk meglátogatott árvaházakban preevangelizációs munkát végeznek, azaz liturgiákat, imaolvasásokat tartanak, a hitről beszélgetnek.

Támogatói szerint Kothencz mindig szorgalmasan dolgozik, gyakran saját magát is túlvállalva, nullától huszonnégy óráig. “Az az életcélja, hogy másoknak segítsen, állhatatos, céltudatos, tűzön-vízen keresztül viszi, amit meg akar valósítani. Fanatizálni tudja az ÁGOTA embereit. Tűzbe mennének érte” – mondta lapunknak Kothenczről Beck Gábor, a Civil Városi Unió titkára. Mások szerint Kothencz nagyon jó szónok, nagy átéléssel beszél, könnyen meg tudja győzni az embereket: “Karizmatikus, olyan paposan beszél. Sosem higgadtan, inkább nagy érzelmekkel.”

Több, a gyemekvédelem területén, de nem Kothencz beosztottjaként dolgozó szakember szerint Kothencz agresszív, megfélemlítő módon letarolja azokat, akik nem értenek egyet vele. “Az Ágota alapítványból kirúgatja azokat, akik ellentmondanak neki. A nevelőszülőkkel is kérlelhetetlenül bánik, ha nem működnek vele együtt, ellehetetleníti őket. Azt hiszi, hogy attól, hogy ő gyerekként belülről látta a rendszert, már rögtön ért hozzá. Sőt, ő az egyetlen az országban, aki ért hozzá, de ő aztán mindenhez. Igaz, sosem végzett szakirányú képesítést.”

Kritikusai szerint Kothencz nem tűr meg konkurenciát, egyeduralomra tör a gyermekvédelem területén, egyre több megyében. “Mögötte áll a Szeged-Csanádi Egyázmegye, és tudjuk, ezzel rengeteg ajtó megnyílik” – mondta egy gyermekvédelmi szakember.

Kothencz attól fogva kezdett igazán szorosan az egyházmegyéhez kötődni, amikor 2oo6-ban Kiss Rigó László püspök került a Szeged-Csanád egyházmegye élére. Ő az a püspök, akinek aki már 2o1o-ben is nyíltan a Fidesz mellett kampányolt, ő szentelhette fel a Pancho Arénát, majd nézhette végig a nyitómeccset a VIP-páholyban, Orbán Viktor társaságában.

Kothencz és a Szeged-Csanádi Egyházmegye hatalma együtt növekedett, egyre több területre tették rá a kezükez, és ebben jól jött a kormány államosító politikája. A kormány a gyermekvédelmi rendszert teljesen átalakította, és az új rendszerben még nagyobb szerephez jut az egyház, különösképpen a Szeged-Csanádi Egyházmegye. “A kormány a közneveléshez, az államigazgatáshoz hasonlóan a gyermekvédelmet is központosította, uniformizálni akar, a sokszínűséget fel kell számolni. 2o12-től az addig több lábon álló gyermekvédelmi szakellátást államosították, hiszen az a központi elképzelés, hogy a gondoskodó állam jobban el tudja látni a feladatokat, mint bárki más, például egy alapítvány vagy önkormányzat” – mondta lapunknak Molnár László, a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat volt igazgatója.

A rendszer államosításával párhuzamosan az egyház is elkezdett érdeklődni: “Eljött az ideje, hogy az egyházak nagyobb szerepet vállaljanak a gyermekvédelemben, és úgy tűnik, mintha a polgári kormány ebben együttműködőbb lenne” – nyilatkozta az ATV.hunak Kothencz János 2o12-ben. Az intézményeknek megéri besorolni az egyházak mögé, hiszen több pénzhez jutnak: a kiegészítő normatíva miatt 1,7-szer többet kapnak, mint az állami normatíva. A gyermekvédelmi rendszer egyházi kézbevételének egyik zászlós hajója a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Egy szegedi, ellenzéki politikus szerint a püspök nagyon büszke arra, hogy a megválasztásakor még csak 6-7 intézmény tartozott az egyházmegyéhez, mára pedig 6o. Területileg is terjeszkedtek: ma már hat megyében (Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Pest és Komárom-Esztergom), körülbelül 3500 gyereket látnak el. Szegeden a megyei közgyűlés már 2o11-ben átadta az egyháznak a teljes gyermekvédelmi rendszert, nemcsak az intézményeket, de a nevelőszülői hálózatot is.

“Az egyházmegye nem is tudott volna egyre növekvő szerepet vállalni a gyermekellátásban, ha nem számíthatunk János segítségére” – mondta a püspök. Az egyházmegye létrehozta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót, amely az intézmények fenntartója. Egy szakmabeli szerint Kothencz nagyon háklis arra, ha ezt a szolgáltatót valaki összekeveri az Ágota Alapítvánnyal, bár sok a hasonlóság a kettő között: a szolgáltató élére is Kothencz Jánost nevezték ki, a két szervezet hasonlóan színes és kaotikus honlapjai pedig több helyen hangsúlyozzák a kétféle Ágota egymás közötti, illetve az egyházzal való szimbiotikus együttmőködését. Így általában nehéz megállapítani, hogy Kothencz épp milyen minőségében vesz részt egy rendezvényen. Arról nem is beszélve, hogy 2o14-ben az egyházmegye Karitasz koordinátorának is kinevezték.

Népszabadság által korábban megszólaltatott szakértők szerint a “gyerekvédelem Közgépét Szent Ágotának hívják. Az Orbán-kormány hatalomra jutása óta szinte minden állami támogatást ez a szervezet kap meg”. Kothencz ezt a vádat nyílt levélben utasította vissza, hiszen szerinte minden szervezetnek ugyanúgy megvan az esélye pályázati forrásokra pályázni.

gyermekvédelemmel kapcsolatos átalakítások egyik legfontosabb eleme, hogy a 12 évnél fiatalabb gyerekeket igyekeznek nem nevelőotthonban, hanem családoknál elhelyezni. “Propagálni kellett a nevelőszülőséget a médiában, plakátokon keresztül, ezt a feladatot kioszthatták volna helyben, külön-külön minden megyének. A kormány viszont úgy látta, hogy erre a feladatot az ágotások tudják elvégezni a leghitelesebben, de nemcsak Szegeden, hanem az ország egész területén” – mondta Molnár.

nevelőszülőknek 5oo óra kötelezően elvégzendő oktatást is előírt az új törvény. A képzésre 5 milliárd forintot költött EU-s forrásból a kormány, a tankönyveket például 384 millió forintért az Erdő Péter bíboros húga által vezetett Apor Vilmos Katolikus Főiskola dolgozta ki. A képzésben, a vizsgára való felkészítésben nagy szerepe van az Ágota alapítványnak (az Index szerint 18oo-ból 1o25 szülő oktatását ők végzik).

Egy gyermekvédelemben dolgozó szakember azt kifogásolta Kothencz munkásságában, hogy bár egyre nagyobb befolyással bír a szakmában, nincsen arról elképzelése, hogy milyen irányban kellene haladnia a gyermekvédelemnek, rendszeresen ellentmond még saját magának is: “A szegedi dómban tartott ÁGOTA napon például először köszönetet mondott a nevelőotthonok dolgozóinak a heroikus munkájájukért, egy perc múlva pedig már arról beszélt, hogy a nevelőotthonok valójában az államszocializmus maradványai, fel kellene számolni őket.” Hasonlóan lesújtó véleménnyel van több szakmabeli az általa írt könyvről, és az általa kidolgozott pedagógia módszerről, a KÁSZPEM rendszerről is. “Látszik, hogy nagyon belevetette magát a kutatásba, leírt mindent, ami eszébe jutott. De ha elolvassuk a munkáját, ki sem lehet bogozni, hogy miről szól. Talán még a gyermekkorából hozza a nagy teljesítménykészert, de ez nem párosul szakmaisággal” – mondja egy évtizedek óta a szakmában dolgozó szakember.

Bár Kothencz rendszeresen hangsúlyozza, hogy civilként indul a polgármesteri címért, a gyermekvédelemben végzett munkája mellett azért már belekóstolt a poltikába is. Tagja volt az utolsó fideszes polgármester, Bartha László csapatának, aki mellett ifjúsági referensként dolgozott. 2o1o-ben a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson, de a körzetében szoros versenyben alulmaradt egy kerekesszékes politikussal szemben. A 2o1o-es választások során ismerkedett meg a Fidesz akkori polgármesterjelöltjével, B. Nagy Lászlóval, akivel azóta is nagyon jó barátok. B. Nagy László végül alulmaradt Botkával szemben, de bekerült az országgyűlésbe. Ő lett a megyei kormányhivatal első embere, tanácsadójának pedig Kothenczet választotta. Az idei parlamenti választásokon pedig már Kothencz volt a kampányfőnöke is.

B. Nagy László a lapunknak elmondta, hogy ő volt az, aki lobbizott Kothencz Jánosért. “Nem volt egyszerű, két oldalt kellett meggyőznöm arról, hogy ő a megfelelő jelölt: egyrészt Jánost, másrészt az országos választmányt” – mondta B. Nagy, aki szerint az országos választmány tagjainak elég volt csak elmondania: Kothencz egy rendes ember.

Kövér László egy szegedi fórumon említette, hogy Kothencz Jánosnak volt egy “fajsúlyos támogatója”. A megkérdezett szegedi politikusok szerint viszont egyértelmű, hogy Kövér ezzel nem B. Nagy Lászlóra, hanem a Kothenczzel évek óta szimbiotikusan együttműködő, és Orbán Viktorral is jó kapcsolatban lévő Kiss-Rigó László püspökre gondolt. Kothencz riválisa, a Szegedet 12 éve vezető Botka László szerint nem titok, hogy Kiss-Rigó az idei kampányban, ki mellett teszi le a voksát: Kothencz kampányrendezvényein rendszeresen az első sorban ül.

Kiss-Rigó László csak abban az esetben járult volna hozzá, hogy az ő véleményét is idézzük a cikkben, ha csak a vasárnapi választások után közöljük a Kothenczról szóló portrét.

A cikkben szerettük volna megszólaltatni Kothencz Jánost is, de azt mondta, túl sok lejárató írás és mém jelent meg róla az interneten, így inkább nem nyilatkozik. Hasonló okok miatt döntött úgy, hogy nem vállalja a péntekre tervezett nyilvános vitát Botka Lászlóval: szerinte gyurcsányi mélységekbe jutott a szegedi MSZP, ami különböző kiadványokban mocskolja őt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!