Keresés

Börtönbe veletek gyerekek?

Ha egy 16 év alatti fiatal bűnt követ el, börtönbe mehet, de közérdekű munkára nem. Így a bíróság egy 15 éves lányt is börtönbe küldött, amiért 1800 Ft értékben lopott.

A törvény szerint csak végső esetben foszthatnak meg egy fiatalkorút a szabadságától, a büntetés kiszabásakor a gyermek érdekeit szem előtt kell tartani. Ehhez képest még kisebb szabálysértési ügyekben is több alkalommal szabott ki börtönt a bíróság, pedig az még nemzetközi jogot is sérthet. A 16 évnél fiatalabbakat, mivel még nem lehetnek hivatalosan munkavállalók, közérdekű munkára nem lehet ítélni, pedig ez adott esetben hatékonyabb büntetési forma lehetne. Így sokan vannak, akik akár csekély súlyú cselekmény miatt börtönbe kerülnek, ami sem a gyerekeknek, sem a társadalomnak (adófizetőknek) nem érdeke. A börtön komoly, akár visszafordíthatatlan trauma egy fiatal számára.

publikalas_03_10

E gyakorlat megváltoztatásáért civil szervezetek dolgoznak.

A március elején indult civil kampányban közel harminc emberi jogi civil szervezet karikatúrákkal illusztrált, egyszerű mondatok segítségével szeretné érthetőbbé, és a mindennapi tudás részévé tenni olyan aktuális társadalmi és emberi jogi témákat, mint a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy a szexuális kisebbségek ügye. A kampány március 2-án indult, és 20 napig tart.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!