Keresés

Börtönbe megy a fészekrakós csaló ügyvédnő

Az ingatlanok valós vételáránál magasabb összeget írtak a szerződésekre, a különbséget pedig zsebre tették. A hiteleket nem fizették a családok.

Első fokon hét év börtönre ítélték azt az ügyvédnőt, aki a Fészekrakó-ügyként elhíresült miskolci ingatlancsalások főszereplője volt. Bartus Mariannát bűnszövetkezetben társtettesként folytatólagosan elkövetett csalás, 126 rendbeli vesztegetés, 111 rendbeli okirathamisítás bűncselekményében találta bűnösnek a Miskolci Törvényszék. A börtönbüntetésen kívül 7 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és tíz évre ügyvédi hivatása gyakorlásától, valamint több mint 26 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték.

Az ügyvédnő két ismerősével, rossz anyagi körülmények közőtt élő családok bevonásával, többnyire hamis munkáltatói igazolások bemutatásával üzletszerűen vettek fel kedvezményes hitelt 25 éves futamidőre, az OTP-től a Fészekrakó program keretében, az önrészt csupán csak a gyerekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette.

Az ingatlanok valós vételáránál magasabb összeget írtak a szerződésekre, a különbséget zsebre tették. A szegèny családok többsège viszont nem tudta, vagy nem is akarta fizetni a törlesztőrészleteket. Az OTP-t 750 millió, az államot 170 millió forint kár érte.

Az ügynek összesen 290 vádlottja volt, ami rekord szintű a magyar igazságszolgáltatásban a bíró szerint. Csak a tárgyalási jegyzőkönyvek 3400 oldalt tettek ki.

A vádlottak többsége felfüggesztett börtönt kapott.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!