Keresés

Bíróság előtt a röszkei zavargások vádlottjai

Akár öt évet is kaphatnak, amiért a kidöntött határkapun keresztül Magyarországra jöttek. Egyikük kerekesszékes.

Megkezdődött csütörtökön azoknak a menekülteknek a pere, akiket tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádol az ügyészség, amiért tavaly szeptemberben Röszkénél a kidöntött határkapun keresztül Magyarország területére léptek. Ekkor kezdták el könnygáz bevetésével feloszlatni a tömeget a magyar rendőrök. Az oszlatás során több újásgíró is megsérült.

A vádirat szerint szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegette, próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az ügyészség végül tíz menekült ellen emelt vádat.

A tárgyalásra helyhiány miatt csak korlátozott számban engedték be a sajtó munkatársait. A Délmagyar beszámolója szerint a tárgyalást egy akadálymentesített teremben tartották, mert az egyik vádlott kerekesszékes.

Akár öt év börtönt is kaphatnak

A trágyaláson a vádlottak azt mondták, újságíróktól hallották, hogy megnyílt a határ, a családokat átengedik – írja delmagyar.hu.. Többen is arról számoltak be, hogy a nyitott kapun keresztül mentek át Magyarországra, ahol a korábban megnyílt rendőrsorfal hirtelen összezárt, majd az átlépőket elfogták. A migránsok azt is elmondták, hogy Törökországból embercsempészekkel jutottak el a Görögországig. Az út 400-2000 euróba került fejenként, attól függ, kit, mivel szállítottak tovább.

A határzár tiltott átlépése alapesteben az országból való kiutasítással jár, de akár három évig terjedő szabadságvesztássel is bünthető. Ha valaki mindezt tömegzavargás résztvevőjeként teszi, akkor viszont már akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

A röszkei eseményekről bővebben itt olvashat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!