Keresés

Babakocsival, csendben vonulnak az autópályán a menekültek

Az M1-es autópályán gyalogol Ausztria felé a Keletinél pályaudvari bizonytalanságtól besokallt több száz ember. A leállósávon haladnak, 3-4 kilométerenként állnak meg egy kis pihenőre. Többen babakocsit tolnak, és úgy tervezik, hogy csak négy órát pihennek az éjszaka, majd hajnalban folytatják az útjukat. Videóval.  

Délután indultak a Keleti pályaudvartól, este nyolc órakkor pedig már Herceghalmon is túl jártak azok a menekültek, akik úgy döntöttek, hogy gyalog menetelnek el Ausztriába. Az Abcúg helyszíni tudósítója szerint a több száz fős tömeg tartott egy rövid pihenőt a herceghalmi pihenőnél, ahol önkéntesek adtak nekik vizet és élelmet, majd tovább indultak. Az egyik menekült azt mondta, hajnali kettőig terveznek menetelni, majd egy négyórás pihenő után hajnalban indulnának tovább.

Migránsok gyalogolnak Bécsbe
Fotó: Magócsi Márton

A menekültek a leállósávban haladnak, csendben. Kevés holmit visznek magukkal, kisebb hátizsákok és ikeás zacskók vannak náluk. Többen babakocsit tolnak, a menet végén pedig családokat is lehet látni, elcsigázott gyerekekkel. Az autóforgalom a belső sávban halad, néha hangzik el egy-egy dudaszó. A menetet rendőrök biztosítják, akik körbefogják a menekülteket, de nem akadályozzák őket a menetben.

Migránsok gyalogolnak Bécsbe
Fotó: Magócsi Márton

Egy menekült pár a menet végén arról kérdezte az egyik önkéntes segítségével az egyik rendőrt, hogy mennyi van még hátra Bécsig. Amikor a rendőr felvilágosította, hogy több mint száz kilométer, a pár azután érdeklődött az önkéntesektől, hogy ha megállnak, akkor a többiek után viszik-e őket. „Azok is meg fognak állni maguktól is” – mondta erre a rendőr, utalva arra, hogy hamarosan elérik a tatabányai emelkedőt.

Elegük lett a kilátástalan várakozásból

A Keletinél napok óta bizonytalanságban várakozó emberek egy része péntek délutánra elégelte meg a helyzetet, és indult el a Rákóczi úton az Erzsébet hídon és a Budaörsi úton át a városból kifelé.

A körülbelül nyolszáz fős menet a kelenfödi felüljárónál bevásárolt vízből, és sok önklntes is segíti őket. Ki vizet, ki ételt, ki pedig sapkát adott nekik a napsütés ellen. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik az autókból szidalmazzák őket. A lap szerint egyre fáradtabbak. Az autópályán komoly torlódást okoz a menet – írja az Index.

Velük párhuzamosan elindult egy másik menet is Bicskéről a vasúti síneken nyugat felé. Ők annak a vonatnak az utasai voltak, amelyik csütörtökön indult el Sopron irányába a Keletiből, de Bicskénél leállították. A rajta lévő emberek egészen péntek délutánig kitartóan ellenszegültek annak, hogy bemenjenek a bicskei menekülttáborba. Délután aztán körülbelül 300-an megszöktek, és elindultak a síneken. Mások beletörődtek, hogy beviszik őket a táborba. Szökés közben egy pakisztáni férfi elesett, és úgy beverte a fejét, hogy belehalt.

Migránsok gyalogolnak Bécsbe
Fotó: Magócsi Márton

A Keletinél is maradtak azonban sokan. A tömegnek körülbelül a fele, főleg kisgyerekes családok nem csatlakoztak a gyaloglókhoz. Őket focidrukker ultrák riogatták petárdákkal, a rendőröknek kellett közbelépni. Lezárták a metrómegállót, és sok rendőr van a környéken.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!