Keresés

Bezárva tartják a jogukért kiálló menekülőket

Miközben a határzár átlépése miatt elmarasztalt, de fellebbezést be nem adó menekülőket félig nyitott szálláshra küdik a magyar hatóságok, azokat, akik fellebezni mernek az elmarasztaló ítélet ellen, és még menekültkérelmet is beadnak, menekültügyi őrizetbe helyezik. Legalábbis ez a gyakorlat látszik körvonalazódni a Helsinki Bizottság által ismertetett példa alapján.

A jogvédők 12 általuk képviselt, kurd származású ember jogi kálváriáját mutatták be. A gyerekes családok a határzáron át érkeztek Magyarországra, olyan szíriai kurd terüetekről, ahol az Iszlám Állam terrorizálja a helyi lakosságot. A bíróság mind a hat felnőttet elítélte és egy évre kiutasította az országból határzár tiltott átlépéséért. Még azok esetében sem fügesztették fel az ítéletet, akik menedéket kértek.

Az érintettek azonban megfellebbezték az ítéleteket. A Helsinki Bizottság szerint a tárgyaláson érzékelhető volt, hogy mindenáron el szeretnék marasztalni védenceiket. Kérdőre vonták őket, hogy miért nem

  • kértek Görögországban védelmet,
  • próbáltak ott szerezni vízumot,  
  • a határátkelőhelyen jöttek, vagy hogy
  • mit hittek, miért van a határon kerítés?

A védők hiába hivatkoztak a genfi egyezményre, vagy hogy Szerbia a gyakorlatban nem biztonságos ország, és oda nem ajánlatos visszaküldeni az embereket, nem hatotta meg a bírókat. Ahogy az sem, hogy mit ajánl az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, vagy épp mit mond erről a Kúria egyik, a Bírósági Határozatok Gyűjteményében is szereplő döntése.

Azzal sem sikerült őket meggyőzni, hogy joggal hihették, nem bűncselekmény a határok tiltott átlépése, amikor az ország nyugati felében az állam buszoztatja az osztrák határra, akár regisztráció nélkül a menekülőket. A bíróság a családokhoz tartozó gyerekek miatt sem adott egyedi értékelést az ítéletben.

A jogvédők szerint egyértelmú a helyzet, hogy a családok jogosultak lehetnek az oltalmazotti státuszra, ennek ellenére a bíróság továbbra is fenntartja menekültügyi őrizetüket. Ez már csak azért is kétséges, mert a strasbourgi bíróság a közelmúltban marasztalta el Magyarországot fogva tartott szomáliai menekülők hasonló jellegű ügyében.

Eközben más, hasonó ügyekben elmarasztalt menekülők, akik nem adtak be fellebezést vagy menekültkérelmet, a félig nyitott balassagyarmati őrzött szállásra kerültek. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!