Keresés

Bezárkózni a végtelenségig

Öregek, betegek, sokszor hiszékenyek, és nem tudják magukat megvédeni – a falusi öregemberek jó célpontjai a betörőknek, akik már rég nem a pénzre mennek, akár pár doboz gyufa is megteszi nekik, csak ne ütközzenek ellenállásba. Tavaly Tiszagyulaházán vert halálra két férfi egy öregasszonyt. A rendőrség szerint ritkák a betöréses bűncselekmények, nincs ok az aggodalomra, a falusi öregek viszont azt mondják, csak egy dolgot lehet tenni: minél jobban bezárkózni.

Egy teljesen átlagos vidéki kockaház áll a Hajdú-Bihar megyei Tiszagyulaháza szélén. Csak méterek választják el a falu határát jelző mezőtől, még hátsó szomszéd sincs, csak egy ritkás akácos az udvar mellett. Tavaly novemberben az egyik éjszaka két férfi bukkant elő az akácosból, T. László és T. Róbert. Az udvaron álló fészerből elvettek egy baltát és egy kalapácsot, betörték az ajtót és bementek a házba.

Átkutatták a konyhát, majd beléptek a hálószobába, ahol megtalálták a 92 éves M. Jánosnét. Az özvegyasszony mindig égette a lámpát, mert félt egyedül, és a rádió is folyamatosan ment nála, társaság gyanánt. T. László ki akarta szedni belőle, hol tartja az értékeket, de az idős nő nem mondta el. Emiatt T. az udvaron talált kalapáccsal fejbeverte, és ököllel is behúzott neki párszor, amitől a nő eszméletét vesztette.

Egyedül élő idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények riportA betörők az akácos felől érkeztek | Fotó: Magócsi Márton

T-ék végül 16 doboz gyufát vittek magukkal, amit a konyhában találtak, de útközben többet is elhagytak belőle. M. Jánosné többé nem tért magához. Másnap reggel talált rá a fia, lélegeztető géppel tartották életben négy hónapon keresztül, de végül tüdőgyulladást kapott és szívelégtelenségben meghalt. T-éket pár napra rá elkapták a rendőrök, az ügyészség pedig vádat emelt ellenük emberölés miatt.

Idén nem ez az első olyan eset a bíróságon, amelyben falun magányosan élő idős emberek ellen követnek el bűncselekményt. Októberben ítélték el másodfokon az ároktői banda tagjait is. Ők 2008 végén, 2009 elején garázdálkodtak az M3-as autópálya környéki településeken, kifigyelték az idős embereket, majd betörtek hozzájuk, megverték őket és elrabolták az értékeiket. Ketten belehaltak a verésbe.

Hasonló per zajlik jelenleg a Budapest Környéki Törvényszéken is két vádlott ellen, akik egy 80 éves asszonyt vertek meg brutálisan és rabolták ki.

A telefon az ágy mellett áll, készenlétben

A párszázfős Tiszagyulaházán csendesnek tűnik az élet. Csak az mutatja, hogy a falu nem alszik téli álmot, hogy a főút környéke végig fel van túrva, mert uniós pénzből épül az új szennyvízelvezető. A falu szélén álló utcában libák állják az arra vetődő autós útját, embereket pedig alig látni. M. Jánosné esetét azonban mindenki ismeri.

“Megrémültem, ki tudja ki lesz a következő” – mondta egy idős nő, aki épp a helyi Coopból sétált hazafelé. Elmesélte, hogy korábban Miskolcon lakott, onnan költözött vidékre, és először nem is sejtette, mennyire más lesz itt élni. “A nagy távolságok, a magány” – mondta.

Egyedül élő idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények riport“A nagy távolságok, a magány” | Fotó: Magócsi Márton

Gyakran eszébe jut, mi lenne, ha betörnének hozzá, főleg télen. “Nyáron ezek is a Balatonon lehetnek” – teszi hozzá. Még a nevét sem hajlandó elárulni, a lakását pedig pláne nem akarja megmutatni. De mi a megoldás?  – kérdezzük. “Bezárkózni a végtelenségig” – mondta. Neki is több zár van felszerelve az ajtójára. “Mire bejut, addigra csak felhívom a rendőrséget” – mondta. A telefont odatette az ágya mellé, a rendőrség száma pedig le van mentve gyorstárcsázásra.

Itt az egész fiatalságom

“Enyhe túlzás, hogy elterjedt ez az elkövetői forma” – mondta az Abcúgnak Juhász Zoltán rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. Juhász szerint az egyes rablások, mint például az ároktői banda tevékenysége nagy visszhangot okoznak, az emberek joggal találják őket felháborítónak, de az ilyen események az összes bűncselekményhez képest elenyésző számban fordulnak elő, és a felderítési arányuk is kiemelkedőnek mondható.

“57 óta élek itt, lekopogom, de egyszer sem vittek el tőlem egy kapanyelet sem” – mondta egy faluszélén élő idős nő. Amikor a férje meghalt, sokan győzködték, hogy költözzön be a faluba, de nem ment. “Itt az egész fiatalságom” – mutatott körbe a baromfióllal és virágossal körbevett házán. Szerinte a faluban úgy is több bűncselekmény történik, mint kint a mező szélén, a kutya pedig ugat, ha jön valaki. “A fiam hozott nekem egyszer egy ilyen fújóst, paprikasprayt” – mondta. Soha nem kellett még használnia

A rablók már nem a pénzre mennek

“Itt Hajdú-Bihar megyében egy kezemen meg tudnám számolni, hány olyan eset van évente, amikor kifejezetten időskorú sértett ellen követnek el rablótámadást”- mondta Juhász. Hozzátette azonban, hogy a hatvan éven felüliek az áldozattá válás szempontjából nagyobb veszélynek vannak kitéve – főleg ha egyedül élnek –, mivel koruk, egészségügyi állapotuk miatt tőlük kisebb ellenállás várható tehát kevésbé tudják megvédeni magukat, mint mások.

Egyedül élő idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények riportJuhász Zoltán | Fotó: Magócsi Márton

“A bűnelkövetők jelentős része már nem arra indul rá, hogy mi az az érték, amit meg lehet szerezni, hanem hogy mekkora ellenállást kell leküzdeni” – mondta Juhász. Amikor például fiatalkorú elkövetőktől azt kérdezte, mi alapján választották ki a házat, ahová betörtek, azt felelték neki, “az alapján, hogy mennyire egyszerű oda bejutni”. Ráadásul az is köztudomású, hogy az idős emberek szívesebben tárolják otthon a megtakarításaikat.

“Ezeknek az embereknek a sérelmére azért is követnek el könnyebben bűncselekményeket, mert hiszékenyebbek, könnyebben át lehet őket verni, becsaphatóak, a közelükbe lehet férkőzni különböző trükkökkel” – mondta Juhász. Debrecenben volt például olyan eset, amikor az elkövetők elhitették a nyolcvanas éveiben járó idős nővel, hogy nyert egy játékon, majd amikor felkeresték az állítólagos nyereménnyel, kirabolták.

Megragadtam a grabancát

Bélának van már tapasztalata a betörésekről. A kétszeres özvegy, nagybeteg férfi évtizedek óta él Tiszagyulaházan, ezidő alatt pedig többször is bepróbálkoztak nála. “Elvitték a spájzból a húst meg a bort” – mondta. Majd kissé sajnálkozva hozzátette, hogy nem akármilyen bor volt az, hanem nyéki.

Egyedül élő idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények riport“Elvitték a spájzból a húst meg a bort” | Fotó: Magócsi Márton

Trükkös lopási kísérletben is volt már része. Egy suhanc kéredzkedett behozza, pénzt akart váltatni vele. Időközben megjelent egy másik fiatal is, aki vizet kért. Bélának viszont gyanús lett, hogy még azután is vele akart vizet töltetni, hogy rámutatott a tele pohárra az asztalon. “Megragadtam a grabancát és azt mondtam, tűnjetek el” – mutatta Béla felemelt kézzel, hogyan kergette el őket.

Béla gondozója Marika, neki pont a szomszédban lakik az édesanyja, aki szintén Marika, csupán idősebb. “Itt van anyu, a másik szomszédja, Rózsi néni, aki 80 éves. Semmit se tudnak tenni ellene” – mondta Marika a betörésekről. Felszereltettek több mozgásérzékelős lámpát, és zárják az ajtót. Marika naponta háromszor jár át az édesanyjához, mobiltelefonja is van. “De éjszaka egyedül vagyok” – mondta az idősebb Marika.

Szomorúan mesélték, hogy az elhunyt M. Jánosnét is ismerték, ő volt a hátsó szomszéd, és Marika keresztanyja is. Ő hozzá is rendszeresen átjárt a fia. “Előtte való nap találkoztam vele” – mondta az idősebb Marika. Rőzsét gyűjtött a kert végében, hogy így spóroljon a fűtéssel. “Nézd, milyen jól tartom magam” – mondta a 92 éves asszony idősebb Marikának.

Egyedül élő idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények riportMarika naponta meglátogatja édesanyját | Fotó: Magócsi Márton

A halála után még falugyűlés is volt, ahol a megyei rendőrkapitányság nyomozói próbálták megnyugtatni a helyieket. Fiatalabb Marika szerint a térfigyelő kamerarendszer lenne a megoldás, működik is a faluban, de csak a főutakon és az intézményeknél.

Lámpa, csengő, zárak

“Hajdú-Bihar megye 2200 rendőre nem ad lehetőséget arra, hogy mindenkinek a háza előtt álljon egy, aki majd azt megvédi” – mondta Juhász Zoltán. Szerinte a rendőrség két úton tud segíteni, megelőzni ezeket a bűntényeket. Egyrészt előadásokat tartanak a településeken, az érintett korosztály tagjai részére konzultációkat szerveznek, tanácsokat adnak az embereknek, valamint kiadványokat készítenek, amelyben a veszélyekre és az ellenük való védekezés lehetőségeire hívják fel a figyelmet.

“Arra valószínűleg nem fognak áldozni, hogy az 1930-ban épült házukat felszereljék modern vagyonvédelmi berendezésekkel, de vannak olyan lehetőségek, amelyek nem kerülnek sok pénzbe, mégis hatékony védelmet nyújthatnak, például a mozgásérzékelős reflektor, ami felkapcsolódik, ha bemegy valaki, a zárak, vezeték nélküli csengők pánik riasztók …, ezekkel már lehet tenni a biztonságért” – mondta Juhász. Ahol megfelelő zár van, esetleg kutya, ott már kevésbé próbálkozik a betörő, inkább továbbáll. A másik védekezés a felderítés. “A legjobb megelőzés a lebukástól való félelem” – mondta Juhász, hozzátéve, hogy az olyan kiemelt bűncselekményekben, mint a rablás és emberölés jelentős részében sikerül az elkövetőt elfogni.

Elszakadt a cérna

M Jánosné gyilkosait, T. Róbertet és Lászlót elsőfokon tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. A bírónő hosszan indokolta, miért kaptak ilyen súlyos büntetést. A fő ok egyrészt a gyilkosság volt, másrészt pedig az, hogy mindketten visszaeső bűnözők. Rablás és testi sértés miatt is álltak már bíróság előtt, sőt, T. Róbert a gyilkosság idején is csak feltételesen volt szabadlábon. A bírónő ugyanakkor azt is megjegyete, hogy a házba nem gyilkolni, hanem rabolni mentek, de ittasak voltak, és “elszakadt a cérna”.

Egyedül élő idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények riportT. László és T. Róbert életfogytiglant kapott| Fotó: Magócsi Márton

Mindezt azonban az elsőrendű vádlott T. László már alig hallotta. Amint a bírónő kimondta az ítéletet, elveszítette a figyelmét, és folyamatosan mozgatta a fejét, a lábát. Egyszer még vissza is kérdezett, hogy akkor most mikor szabadulhat. A tényleges életfogytiglan esetében azonban még feltételesen sem helyezhetők szabadlábra, azaz ha másodfokon is helybenhagyják az ítéletet, akkor sohasem engedik ki őket a börtönből. Idősebb Marika azt mondta megkönnyebült.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!