Keresés

Bezárkózna dél felől a kormány

Javaslat készül arról, hogy törvényi eszközökkel zárják le a déli határt. Erről Rogán Antal fideszes frakcióvezető beszélt  vasárnap. Azt mondta, azok a menekültek, akik biztonságos országon keresztül jönnek, nem kaphatnának menedékjogot.

Törvényi eszközökkel zárná le Magyarország déli határait a Fidesz-frakció. Erről hamarosan javaslatot nyújtanak be a parlament elé – közölte még vasárnap Rogán Antal frakcióvezető a Kossuth Rádióban. Azt mondta, a törvény arról szólna, hogy akik egy biztonságos tranzitországból lépnek Magyarország területére, azok semmiképpen ne igényelhessenek politikai menedékjogot. Példát is mondott: lehet, hogy  valaki Szíriában még veszélyben volt, de eljött onnan, áthaladt például Görögországon, majd megérkezett Szerbiába vagy egy másik balkáni államba, ahol semmi nem fenyegeti az életét.

Az Európai Bizottság által felvetett kvótarendszer szerinte becsapás, mert ugyanúgy Magyarországnak kell elbírálnia a politikai menedékjogot, az eljárás végéig pedig a bevándorlók számára biztosítan az ellátást és az intézményi hátteret. (Arról nem beszélt, hogy a menekültekre fordított pénzeknek csak a töredéke saját költségvetési forrás, a többit az EU-tól kapja Magyarország.)

Rogán szerint a kvótarendszernek nincs értelme, mert az sem Magyarország, sem Európa számára nem jelent megoldást – mondta. Szerinte az egésznek az üzenete, hogy „gyere, mert az EU területén szívesen látnak”. Azt is mondta, hogy aki olyan helyről jön, ahol üldözik, az élete veszélyben van, annak menedéket kell nyújtani, de megélhetési bevándorlókat nem tud befogadni Európa.

Szombaton a Napi Gazdaság online kiadása írt arról, hogy a Fidesz-frakció még a nyári törvényhozási szünet előtt lépni kíván a bevándorlás ügyében. (MTI)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!