Keresés

Bezárják a Merényi kórház zárt osztályát

Tavaszig nem fogad több beteget a zárt pszichiátriai osztály a Merényi kórházban, a meglévőket szétosztják, az épületet pedig 40 millió forintból felújítják. Az osztályon az elmúlt fél évben három haláleset is történt, a vezetés besokalt.

Bezárják a Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályát – értesült több forrásból az Index. Az információt a kórház üzemeltetője is megerősítette. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem vesznek fel új betegeket, a régieket pedig szétosztják a nyílt pszichiátria és az addiktológiai rehabilitáció között. A súlyosabb, továbbra is zárt osztályi kezelést igénylő embereknek más kórházakban keresnek helyet.

A lap szerint a bezárás nem végleges, várhatóan jövő tavasztól vesznek majd fel ismét betegeket a zárt osztályra. Addig kicserélik a rácsokat, bekamerázzák a kórtermeket, kifestenek, törésbiztos fóliákat helyeznek az ablakokra, kicserélik a vizesblokkokat, megcsinálják a tetőt, akadálymentesítenek, és megoldják a betegek nemek szerinti elkülönítését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 40 millió forintot adott a felújításra.

A Merényi pszichiátriai részlegének zárt osztályán az elmúlt évben egymást érték a tragédiák. Októberben az egyik beteg az ágya vasrácsával verte agyon betegtársát, egy másik beteg pedig kiugrott a második emeletről. Az ügyekről részletesen itt olvashat.

Az Index szerint érzékenyen érintette az intézmény vezetését, hogy tele van a sajtó a Merényiben történt ügyekkel és túl kockázatosnak találták, hogy a jelenlegi körülmények között működjön tovább az osztály. A budapesti pszichiátriákon ágyhiány van, így véglegesen nem zárják be az osztályt. A Merényi üzemeltetője, az egyesített Szent István és Szent László Kórház azt írta az Indexnek: ők kérték az Országos Tisztifőorvost, hogy mentesítse őket a betegfelvétel alól, hogy folyamatosan ki tudják üríteni az osztályt, és várhatóan egy hónap múlva meg tudjanak kezdődni az építészeti átalakítások.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!