Keresés

Bezárhat egy Zala megyei autista védőotthon

Bezárhat egy Zala megyei autista védőotthon, ha nem kap sürgősen pénzügyi segítséget. Az állami támogatás tíz éve alig változik, miközben egyre többet kell költeni, és a béreket is csak részben tudják kifizetni. Pedig Magyarországon egyébként sem működik jól az autisták ellátása. 

Alig tudja fenntartani magát, és könnyen lehet, hogy be kell zárni a boncodföldei autista védőotthont. A zaol.hu azt írja, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány tíz éve ugyanakkora állami támogatást kap, a költségei viszont folyamatosan nőnek, így mostanra teljesen ellehetetlenült a működése. „Már évekkel ezelőtt be kellett volna zárnunk, ha nem lett volna egy magánadományozónk. Ő viszont nem tud többet segíteni, mi pedig képtelenek vagyunk saját erőből fenntartani magunkat. Meglátjuk, mit lép erre az állam” – mondta Jakab Károlyné, az alapítvány vezetője az Abcúgnak.

Az alapítvány most 540 ezer forint állami támogatást kap havonta, plusz havi százezer forintot szednek be a bentlakók szüleitől. Jakabné szerint utóbbit nem lehet tovább emelni, a normatívát pedig nagyjából a négyszeresére kellene emelni ahhoz, hogy kihúzzák.

A bérek és a közüzemi díjak is folyamatosan nőnek, a rezsicsökkentés ránk nem vonatkozik. Havi másfél milliós mínuszban vagyunk.

Legutóbb a dolgozók bérének csak a hatvan százalékát tudták kifizetni, az alapítvány vezetője pedig egyáltalán nem vett fel pénzt. Ősszel az alapítvány is indulni fog egy pályázaton, amelyen 95 millió forintot lehet nyerni működési költségekre. Jakabné szerint ez valamit segíthet, de a pályázat egyre népszerűbb, és ha az összeget 15-20 szervezet közt osztják szét, ebből sem marad túl sok.

Fordultunk már fűhöz-fához, de aki segítene, az nem tud, aki pedig tudna, az nem akar.

Az autista védőotthon 1999 óta működik, ahol most tizenegyen laknak. Ehhez hasonló intézmény az egész országban csak Miskolcon van. Jakabné szerint sok szülő azért választja őket az állami otthonok helyett, mert a gyerekek itt kis létszámban, családias légkörben élhetnek. „Az autistáknak nagyon fontos, hogy ne tíz-tizenöten lakjanak egy hálószobában, és ne legyenek kikötözve, hanem olyan segítséget kapjanak, amivel valamennyire beilleszkedhetnek a társadalomba. Itt olyan fejlesztést kapnak, amivel könnyebben válhatnak önellátókká”.

Ráadásul az alapítvány vezetője úgy látja, Magyarországon nagyon hiányzik az autisták megfelelő ellátása. „Pont azok nem kapják meg a megfelelő segítséget, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Egyszerűen nincs pénz az ellátásukra, sokkal több hely és szakember kellene a mostaninál”. Ezért a nehezebben kezelhető, sokszor agresszíven viselkedő betegeket a magán alapítványok sem tudják befogadni, így ők vagy a rosszul működő állami intézményekbe kerülnek, vagy otthon maradnak, amire Jakabné szerint az egész család rámehet.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!