Keresés

A betegeket is közmunkára fogják

Kiterjeszti a kormány a közmunkát azokra is, akik eddig alkalmatlanok voltak rá: a betegrekre, szociálisan rászorultakra. Fizetést viszont alig fognak kapni, helyette lesz napi egyszeri étkezésük.

Azok nagy részét is munkára fogja a kormány, akik mentális, egészségi vagy szociális problémáik miatt eddig nem voltak alkalmasak közmunkára – írja a Magyar Nemzet. A napokban négy megyében már el is indult a kísérleti program, és a tervek szerint januártól országossá válik a speciális közfoglalkoztatás. Arra a 132 ezer emberre koncentrálnak, akiknek a munkaügyi szervek több mint egy éve sikertelenül próbálnak állást szerezni.

Ennek érdekében már kormányhatározatot is hoztak a speciális közfoglalkoztatási programról, valamint a közmunkások bérezésére vonatkozó kormányrendeletet is módosították, alacsonyabb fizetési kategóriákat létrehozva a nehezen foglalkoztathatóknak. A foglalkoztatásról kiadott tájékoztatójában a Belügyminisztérium leszögezte, hogy az intézkedés hátterében a teljes foglalkoztatás megvalósítása áll.

A mentális, szociális vagy egészségi okból foglalkoztatásba nehezen bevonható álláskeresőknek a speciális közfoglalkoztatási programba közvetítésük után foglalkozás-egészségügyi szakvizsgálaton kell részt venniük. Ha a szakvizsgálat következtében az álláskereső „alkalmas” minősítést kap, bekerül a programba. Ha valakinek egészségi problémája van, és ennek ellenére alkalmas a munkára, a közfoglalkoztatási pont koordinálásával veszi igénybe a megfelelő egészségügyi szakellátást. Akit azonban alkalmatlannak minősítenek, azt a háziorvoshoz irányítják. A közfoglalkoztatási pontokon az érintettek „az állapotuknak megfelelő egyszerű, rövid időn belül elsajátítható, betanított munkafeladatokat” végezhetnek.

A lap szerint ugyanakkor a speciális közfoglalkoztatási programban dolgozók még a rendes közfoglalkoztatottaknál is kevesebb bért kapnak. A kormányrendelet júniusi módosítása szerint a speciális programban napi hat órában dolgozó közmunkás közfoglalkoztatási bére havi 41 556, legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén pedig havi 53 277 forint. Ezzel szemben egy teljes munkaidőben dolgozó „rendes” közfoglalkoztatott havi 79 155 forintot kap. Emellett viszont az állam teljes mértékben megtéríti a közfoglalkoztatottak napi egyszeri meleg étkeztetését, illetve a munkaerő-piaci, szociális és egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó utazási költséget.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!