Keresés

Beperli Kocsis Mátét uszító Facebook-bejegyzése miatt a Helsinki Bizottság

Pert indít a Magyar Helsinki Bizottság Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere és a 8. kerületi önkormányzat ellen, mert a szervezet szerint Kocsis 2o15. augusztus 4-i Facebook-bejegyzésében durván általánosító, gyűlöletkeltő kijelentéseket tett a II. János Pál pápa téren tartózkodó migránsokkal kapcsolatban. A Helsinki arra szólítja fel Kocsist, nyilvánosan kövesse meg az emberi méltóságukban megsértett menedékkérőket.

A II. János Pál pápa téren a „népvándorlók […] őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak” – többek között ezt írta Kocsis Máté augusztus 4-i Facebook-posztjában, a kijelentéseire azonban a sajtó helyszínről érkező tudósítások hamar rácáfoltak, ráadásul a közterület-felügyelet képviselőinek nyilatkozatai szerint sem volt számottevő rendbontás a téren.

A Helsinki Bizottság sajtóközleménye szerint Kocsis megnyilvánulásával megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, amely zaklatásnak minősít minden, az emberi méltóságot sértő magatartást, amely az érintett személy valamely lényeges tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása vele szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő környezet kialakítása.

Ezért a szervezet személyiségi jogi pert indít a józsefvárosi polgármester és az önkormányzat ellen. Azt szeretnék elérni, hogy Kocsis Máté és az általa képviselt önkormányzat a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a polgármester súlyosan gyűlöletkeltő bejegyzése miatt, és ismerje el: megsértette a migránsok emberi méltóságát, s ezzel a hatályos magyar törvényeket is.

Kocsis Máté talán úgy gondolja, nem kockáztat az uszító hangnemmel, hiszen a magyarul nem beszélő, kiszolgáltatott menedékkérők között nem lesz senki, aki gyűlöletkeltő kijelentésével szemben jogorvoslatot keres, de a törvény lehetővé teszi civil szervezetek számára, hogy a nagyobb csoportokat érintő jogsértésekkel szemben a köz érdekében maguk forduljanak bírósághoz.

– indokolta fellépését a Magyar Helsinki Bizottság.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!