Keresés

Részeg nővérek és rüh járvány az idősek otthonában

Gyilkossági kísérlet, járvány, vagy az intézményből rendszeresen megszökő beteg – csak néhány eset azok közül, amelyek az előző években történtek a Péceli Idősek Otthonában. A visszásságokról az ombudman jelentése számol be.

Az alapvető jogok biztosához négy panaszbeadvány érkezett az idősek otthona működésével kapcsolatban. A panaszosok közül hárman az otthon dolgozói voltak, akik azt sérelmezték, hogy az intézményvezető viselkedése miatt képtelenek megfelelően végezni munkájukat. Állításuk szerint az igazgató folyamatosan terrorizálja, megfélemlíti és rendszeresen megalázza őket a lakók előtt. Az alkalmazottak minden reggel szorongva kezdik munkanapjukat, ez pedig az ott lakók ellátására is hatással van. Kifogásolták, hogy az intézmény tulajdonában lévő eszközöket az igazgató magáncélra használja, az étrendet saját ízlése szerint főzeti, és az ételeket térítés nélkül hazahordja.

Az otthonra panaszt tett egy járókelő is, aki a gépkocsijával az otthon előtt elhajtva szemtanúja volt, ahogyan a bejáratnál dulakodás közben rángatnak ki egy autóból és kényszerítettek a földre egy idős férfit.

A Gödöllői Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete még 2013 novemberében tartott ellenőrzést az intézményben. A vizsgálat megállapította, hogy „a régi, erősen lelakott épületben jelenleg 74 fő gondozottat helyeztek el mindössze 12 lakószobában. A közös helyiségek hiányában az elhelyezés nagyon zsúfolt, és a személyi tisztálkodás feltételei sem biztosítottak. A nyílászárók szintén régiek, nem jól zárnak, a padozat erősen elhasználódott, így nem takarítható megfelelően. Akadálymentesítés csak részben biztosított. “A körülményekhez képest, a dolgozók igyekeznek mindent megtenni a lakók megfelelő ellátásáért.”

Az ombudsman felkérésére a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal 2014 május 12-én helyszíni ellenőrzést tartott az otthonban, ahol az előző évi ellenőrzéshez hasonlóan megállapították, hogy a lakószobák ilyen mértékű túlzsúfoltsága miatt kétséges, hogy a lakóknak van-e pihenésre lehetőségük, illetve az idősek költőpénze körül sem találtak mindent rendben.

Az igazgató elmondása szerint nem fordult elő, hogy az ellátottak részére vásárolt ellátmányból saját célra elvett volna bármit, illetve gyengébb minőségűre cserélték volna ki azokat. Az igazgató a főnővér – aki az idősek költőpénzét kezelte – megbízását 2013 decemberében visszavonta. Az ő leváltása, és a dolgozók munkájának fokozottabb ellenőrzése az elmúlt 3 hónapban ugyan eredményezett konfliktusokat, de az ellátottak ebből nem vehettek észre semmit – tette hozzá.

2014 március elején az intézményből bejelentés nélkül távozott egy ellátott, aki cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll. Ez már többször előfordult, és az idős férfi általában ittas állapotban tért vissza az otthonba. Ilyenkor mindig agresszívvé vált. Mikor megtalálták, a nála lévő két szatyorban jelentős mennyiségű alkoholt és egy kannát találtak, melyben 5 liter benzin volt. A gondozott kinyitotta és leöntötte vele a műszakos gondozónőt, majd meg akarta gyújtani gyufával.

Az eset után a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) a betegek pénzügyeivel kapcsolatos vizsgálata feltárta, hogy a nyilvántartások vezetése hiányos, kaotikus, így több esetben nem készültek személyes leltárak az ellátottak felvételekor, elhalálozásakor, kilépéskor, vagy új ruhanemű beszerzésekor. Előfordult, hogy az újonnan felvett ellátott nagyobb összegű készpénzzel érkezett az intézménybe, amelyet a letéti kartonra nem vezettek fel, pénztárba nem bevételezték, betétkönyvben nem helyezték el, a későbbiekben ennek az összegnek a felhasználását bizonylat nélkül, csupán feljegyzésekkel (az ellátott által is aláíratva) dokumentálta a szociális nővér.

Az SZGYF Pest Megyei Kirendeltségéhez már 2013-ban is érkezett panasz. Hozzátartozók emeltek kifogást a dohányzással, a nem megfelelő higiénia betartásával, és egy rüh járvánnyal kapcsolatban is, ráadásul az egyik panasz szerint a főnővér nem rendelkezett megfelelő végzettséggel, rendszeresen kiabált a nővérekkel az idős lakók előtt, a dolgozó nővérek közül pedig némelyik ittas állapotban dolgozott.

Az ombudmani jelentés szerint az intézmény jelenlegi működési formájában nem tud eleget tenni maradéktalanul a jogszabály által támasztott követelményeknek, a lakók emberi méltósághoz való joga – az ellátottjogi képviselő hiánya miatt – pedig sérül. A személyi tisztálkodás feltételei nem megfelelőek, a lakószobák túlzsúfoltak, meglehetősen kevés helyet hagyva a pihenésnek. Az intézmény jelenlegi formájában 45 fő elhelyezésére lenne alkalmas.

Az otthon vezetőjét időközben leváltották a posztjáról.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!