Keresés

Benyújtotta a hetedik alaptörvénymódosítást Orbán Viktor

Beleírná az alkotmányba, hogy nem lehet külföldieket Magyarországra betelepíteni, és hogy az uniós hatásköröknek összhangban kell lenniük az alkotmánnyal. Ez az Orbán-kormány által 2011-ben újraírt alkormány hetedik módosítása.   

A vonatkozó hatályos magyar eljárásrend megkerülésével tiltaná a külföldiek Magyarországra telepítését az alaptörvényben Orbán Viktor miniszterelnök, aki hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a módosítást kezdeményező javaslatát (pdf) – jelentette az MTI.

A változtatás értelmében bekerül az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár – amelybe az Európai Gazdasági Térség polgárai nem tartoznak bele – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.

Az öt cikkből álló változtatás módosítja a Nemzeti hitvallást is, ezzel: „valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége.”

Az előterjesztésbe azt is belevették, hogy Magyarország uniós tagállamként való részvétele érdekében a közös hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, és az nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.

Az Orbán Viktor által szignózott javaslat indoklásában az október 2-i érvénytelen kvótanépszavazásra hivatkoznak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!