Keresés

Beköltöztetnék az osztrákokhoz a menekülteket

Tudja mit csinál az osztrák belügy, miközben Magyarországon az újabb kormányzati kampány is menekültellenes felhangokat penget, a kormány sátortáborokba küldené az összes menekültet és a belügyminiszter a déli határt lezáró kerítés helyszínén pózol? Felhívást tettek közzé, hogy aki teheti, segítsen elszállásolni az oszágba özönlő több ezer menekültet.

Ausztria arra kéri állampolgárait, hogy aki rendelkezik emberek elszállásolására alkalmas üres lakással, panzióval, hotellel vagy akár valamilyen csarnokkal, ha teheti, bocsássa az állam rendelkezésre. Nincs ugyanis elég hely az országba érkezett, az afganisztáni, iraki és szíriai konfliktusok elől menekülők elszállásolására. Erről az osztrák belügyminisztérium tett közzé felhívást a honlapján csütörtökön.

Az osztrák belügy szerint 2015 első felében 28 ezer menekültkérelmet adtak be az osztrák hatágoknak az országba érkezett emberek. A hatóságok igyekeztek számukra megfelelő lakóhelyet biztosítani: az utóbbi 12 hónapban 17 ezer fekvőhelyet létesítettek. Sokakat helyeznek el ott is sátorokban, de megnyitottak egy korábban bezárt menekültfogadó állomást is.

Az intézkedések azonban nem tudnak lépést tartani az egyre nagyobb számú menekültsátuszt kérelmezővel, és sokakat nem tudnak elhelyezni, ezért tették közzé a felhívást. A belügy szerint különösen súlyos a helyzet Traiskirchenben (az ottani egykori kadétiskolát pont az 1956-os magyar forradalom idején használták először menekülttáborként, a magyarországi kommunizmus elől menekülők számára), ahol jelenleg háromezer embert helyeztek el, de sok százuk van fedél nélkül.

Az osztrák hatóságok azt kérik, hogy a menekültek elhelyezésére felajánlott ingatlanoknak legyenek rendben az engedélyeik, és ne szoruljanak felújításra. Az állam cserébe megtéríti a költségeket. Akit érdekel, ingyenesen hívható számon jelentkezhet.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!