Keresés

Bekérette a külügy az amerikai ügyvivőt McCain kijelentése miatt

Újfasiszta diktátornak nevezte John McCain amerikai, republikánus szenátor Orbán Viktort egy keddi beszédében. Szijjártó Péter szerint az Egyesült Államoknak illene tiszteletben tartania, hogy a magyarok már háromszor választották meg a jelenlegi kormányt, az amerikai ügyvivőt pedig szerda reggel bekérették a magyar külügyminisztériumba. McCain már januári látogatásakor is felhívta rá Orbán figyelmét, hogy rossz irányban mennek a dolgok.

John McCain amerikai szenátor Colleen Bell meghallgatásán bírálta az ötletet, hogy az Egyesült Államok a volt hollywoodi producert nevezze ki nagykövetnek Budapestre. McCain szerint sokkal fontosabb dolgok történnek Magyarországon ahhoz, hogy egy tapasztalatlan diplomatát nevezzenek ki. A szenátor beszédében nem csak Bell kinevezését, hanem Orbán Viktor rendszerét is bírálta, az egyik mondatában újfasiszta diktátornak nevezte a magyar miniszterelnököt.

McCain beszédében úgy fogalmazott: „Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy hogy játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy olyan országról van szó, amely a határára került annak, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és Szépek producerét küldjük nagykövetnek” – írja a 168 óra online oldala.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerda reggel Brüsszelben kiadott nyilatkozatában úgy reagált: “A magyar polgárok idén háromszor nyilváníthattak véleményt arról, hogy hogyan képzelik el az ország jövőjét, és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amit mindenkinek illik tiszteletben tartania.” Szerinte, ha valaki kizárólag a Magyarországról szóló sajtóhíresztelések alapján mond véleményt az itteni folyamatokról, akkor könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy kijelentései nélkülözik a ténybeli alapokat.

John McCain idén januárban Budapesten járt. Akkor szintén – ugyan nem ilyen éles – kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben, és a demokrácia szabályainak betartására szólította fel a magyar miniszterelnököt – emlékeztet a 444.hu.

André Goodfriend amerikai ügyvivőt szerdán reggel bekérették a külügyminisztériumba McCain beszéde miatt. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a találkozón azt mondta: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, és határozottan visszautasítja John McCain szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett szavait.

Az amerikai szenátor és a magyar miniszterelnök között nem mindig volt ilyen hűvös a viszony. Hat évvel ezelőtt Orbán egyenesen hősnek nevezte az amerikai politikust: “Mégiscsak egy hős, a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős, egy igazi karakter.” Nem kell eltúlozni a politikai kinevezettek és a karrierdiplomaták közötti különbséget, Coleen Bell nagyon komoly és határozott nagykövet lesz – mondta Simonyi András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A volt washingtoni nagykövet szerint a frissen kinevezett magyar nagykövet a politikai kinevezettek táborába tartozik, de szoros kapcsolata van az amerikai elnökhöz és más demokrata vezetőkhöz, ilyen értelemben pedig egy nagyon komoly választás. Simonyi azt mondta: senki ne várjon ettől nagy változásokat az amerikaiak Magyarországhoz való hozzáállásában.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!