Keresés

Orbán elküldte Sorost, a diákok órákon át tüntettek

Budáról vonultak a Kossuth térre a Békemenet résztvevői, ahol Orbán Viktor mondta el beszédét. Szerinte, ha a közelgő választáson nem a Fidesz nyer, Magyarországnak nincs jövője, Soros György pedig inkább menjen vissza az Egyesült Államokba. Megmozdulást tartott az ellenzék is, délután öttől pedig a diákok tüntettek az Operánál.

21.24 A tüntetők szétszéledtek, közvetítésünket lezárjuk.

19.27 A tüntetők odaértek a Nemzeti Múzeum elé, a szervezők most felolvassák a 12 plusz 1 pontjukat. Néhányan a tüntetők közül átmásztak a kerítésen és a múzeum épülete előtti lépcsen lengetik az uniós zászlót. A tömeg most a Nemzeti Dalt szavalja.

Fotó: Hajdú D. András

18.46 A tüntetés hivatalosan véget ért. A szervezők azt kérték a tömegtől, hogy vonuljanak át a Nemzeti Múzeum elé, és ott közösen szavalják el a 12 pontot.

_HDA6231
Fotó: Hajdú D. András

17.54 Némelyek azt gondolják hogy lázadó, unatkozó gyerekek vagyunk. Ez ostobaság! – mondta Ország Olivér diáktüntető a színpadon. A diákok a rendezvény közben Adománydobozzal járják a környéket, hogy a rendezvény finanszírozásához gyűjtsenek pénzt.

_HDA5950
Elkezdődött a diáktüntetés. Fotó: Hajdú D. András

17.04 Gyülekeznek a résztvevők az Operaház elé szervezett diáktüntetésre. Az Index tudósítója szerint a a Deák tér felől folyamatosan jönnek az emberek.

16.34 Bár Kunhalmi Ágnes azt mondta, minden Jobbikra leadott szavazat a kukába megy, Gyurcsány ezt kicsit másképp gondolja. Nem választási együttműködésről akar tárgyalni a Jobbikkal, hanem arról, hogy az új parlamentben hogyan tudják közösen lebontani az Orbán-rendszert. Gyurcsány ezért vasárnap 17 órára várja az LMP, az MSZP és a Jobbik képviselőit. A hazám megér egy tárgyalást – idézi az Index Gyurcsány Ferencet.

16:27 Lezárult Vona beszéde is, aki arra buzdította a tüntetőket, hogy három hét múlva szavazzanak rájuk. Ezzel párhuzamosan Kunhalmi Ágnes viszont azt hangsúlyozta, hogy ne szavazzunk a Jobbikra, mert kutyából nem lesz szalonna. Gurcsány Ferenc lépett a Fővám téri színpadra.

16:05 Végre Vona Gábor is színpadra lépett a Jobbik eseményén negyedik megszólalóként. A beszédét azzal kezdte, hogy reagált Orbán Viktor egy órával ezelőtti fenyegetésére, miszerint a Fidesz a választások után elégtételt fog tenni. Vona természetesen nem ijed meg, a Fidesznek van félnivalója. Mindeközben zajlik a baloldal eseménye is, ahol Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti jelöltje lépett színpadra.

15:14 Orbán Viktor beszéde után hamarosan elkezdődik a Jobbik rendezvényén Vona Gábor, a Jobbik elnökének beszéde, noha a Batthyány téren csak pár százan vannak. Ezzel egy időben a Fővám téren az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció Nincs béke Orbánnal! című eseménye is elindult, ahol Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is beszédet fog mondani. A tömeg a Kálvin térig sorakozik, bár kissé szellősen. Egyelőre főként az 50-es, 60-as korosztály képviselteti magát, több a nyugdíjas – írja az index.hu.

15:05 Elkezdődött Orbán Viktor beszéde a Kossuth téren. A beszédet a lengyel-magyar barátsággal kezdte, miszerint még ma is segítjük egymást. A miniszterelnök szerint alig több, mint három hét múlva ismét Magyarország sorsáról döntünk, akárcsak 1848. március 15-én. A legnagyobb csata, amit meg kell vívnunk, még előttünk van, mert el akarják venni az országunkat, önként kell odaadnunk más földrészről érkezőknek, akik le akarják cserélni a miénket a sajátjukra. Szerinte nincs ebben semmi túlzás, mert már a nyugati országokat is elkezdte felemészteni az idegen népség.

A Fidesz nem csupán egy választást akar megnyerni, hanem a jövőnket, mert az a kérdés, hogy lesz-e Magyarország a jövőben. Az elmúlt nyolc év eredményei magukért beszélnek, de sok még a munka. Nekik nem az ellenzéki pártocskákkal kell megküzdeniük, hanem Soros Györggyel. A tömeg erre hangosan fújogni kezdett. Ők sohasem gyűlöltek és nem is fognak senkit, de Magyarországért küzdeni fognak a végsőkig és nem adják fel soha. A választások után elégtételt fognak venni erkölcsi, jogi és politikai téren is. Orbán arra kéri Soros Györgyöt, hogy menjen haza Amerikába. Orbán a fiatalokhoz is szólt, hogy hiába érzik magukat bátornak, később szükségük lesz egy otthonra, vagyis Magyarországra és a hazának is szüksége van most rájuk. A himnuszt ezúttal nem elénekelték a beszéd végén, hanem Orbán Viktor vezetésével elszavalták.

_HDA5784
Fotó: Hajdú D. András

14:38 A Békemenet vége is megérkezett a Kossuth térre, az Alkotmány utcában egészen a Szemere utcáig áll a tömeg. Az eső változatlanul esik, mindenki Orbán Viktort várja. Eközben a másik békemenet a Két Farkú Kutya Párt utolsó beszédeit mondja – írja az index.hu

14:13 Elkezdődött az ünnepi műsor a Kossuth téren. Közben az is kiderült, hogy a DK-Szolidaritás állította fel azt a színpadot az Alkotmány utcánál, ahol az ellentüntetők rákosista indulókkal várták a Békemenetet. A másik békemenet megérkezett utolsó állomására, az Erzsébet térre.

k_HDA5233
Fotó: Hajdú D. András

13:50 Lökdösték a biztonsági őrök a Magyar Nemzet újságíróját, amiért a Békemenet élén haladókat kérdezgette Tiborz Istvánról. Az újságírót a tömegből többen is hazaárulónak nevezték. Nem sokkal később ellentüntetők várták a Békemenetet a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca sarkán, az ellentüntetők kommunista dalokkal és molinókkal köszöntötték a vonulókat: „Éljen bölcs vezérünk Viktor és a veje!” A békemenetből többeket feldühítettek az ellentüntetők, de a rendőrsorfal megakadályozza, hogy fizikai atrocitás történjen. A tömeg eleje közben lassan megérkezik a Kossuth térre, ahol 14:00-kor elkezdődik az ünnepség.

DSC_7573
Kétfarkú Kutya Párt békemenete I Fotó: Hajdú D. András

13:24 A Békemenet eleje átért a Margit hídon, de többen előrementek, ők már a Nyugatinál járnak, viszont a Bem térről sokan még el sem tudtak indulni, akkora a tömeg. A másik békemenet megérkezett a Blahára, mennek tovább az Astoria felé, miközben fütyülnek és tapsolnak, a hangfalakból pedig Fideszes paródia dalok szólnak – írja az index.hu.

13:05 A Békemenetre a Batthyány tér felől még mindig érkeznek emberek, a sor eleje eközben a Margit szigethez ért. 12:45-kor a másik békemenet is elindult az Internacionálé zenéjére.

_HDA5057
Békemenet I Fotó: Hajdú D. András

12:43 Fél óra csúszással indult meg a Békemenet a Bem térről Ákos Ilyenek voltunk zenéjére. Az első sorokban olyanok bukkannak fel, mint: Széles Gábor, Csizmadia László, Stefka István, Bayer Zsolt, Fricz Tamás, Ifjabb Lomnici Zoltán és Pataki Attila. Eközben a Kétfarkú Kutya Párt békemenetén nagyjából 4000-en gyűltek össze, egyelőre még csak a vicces beszédeket hallgatja a tömeg, de hamarosan ők is elindulnak a Blaha Lujza tér felé.

12:20 Nagyjából kétezren lehetnek az Oktogonon az MKKP saját Békemenetén, egy platós kocsiról szól a zene. A közönség nagyon vegyes, sok az idős és a fiatal is. A tüntetést vezető férfi most vicceket mesél.Az idő kellemetlen, esik az eső, de még jönnek emberek – írja az index.hu.

A március 15-ei ünnepségek reggel kilenckor kezdődtek a hagyományos Kossuth téri zászlófelvonással. Délelőtt 11-re hirdette meg a Momentum a Tettre ifjak, tettre végre! című programját. A párt egyébként egész napos pikniket tart, estére óriási afterpartyt ígérnek, bár ebbe az időjárás még beleszólhat, ugyanis megállás nélkül esik az eső. Déltől az LMP tart kerekasztal-beszélgetést a Benczúr hotelben, majd Bod Péter Ákos, korábbi pénzügyminiszter, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje is felszólal – írja az Index.

Délben aztán elindul a Békemenet a Bem térről, ahonnan a Margit hídon át  a Nyugati tér, Alkotmány utca útvonalon jut el a Kossuth Lajos térre, ahol csatlakozik az állami ünnepség résztvevőihez. A Békemenetet a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett Fidesz-vereség után hirdette meg a Civil Összefogás Fórum (CÖF), hogy megvédjék az elmúlt nyolc évben elért eredményeket és összefogják azokat, akik „biztonságos életet szeretnének a magyar asszonyok, anyák és gyermekek számára”. A meneten lengyel résztvevők is felvonulnak. Szintén délben indul egy másik Békemenet is, amit a Kétfarkú Kutya Párt szervez. Ők a Blaha Lujza tér és az Astoria felé vonulnak el az Erzsébet térig.

Délután kettőtől tartja hivatalos beszédét Orbán Viktor a Kossuth téren. Három órától Nincs alku Orbánnal! címmel az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció tart közös tüntetést és március 15-i megemlékezést a Fővám téren. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc a DK kormányfőjelöltje mond beszédet.

Este öttől pedig kezdődik a diákok tüntetése az Operaháznál. A Független Diákparlament szervezésében januárban és februárban már két nagyobb tüntetést is tartottak a XXI. századi oktatásért a diákok. Most az Andrássy úton követelik, hogy normális körülmények között tanulhassanak és dolgozhassanak Magyarországon.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!