Keresés

Befellegzett a csörögi tanodának

Egy csörögi alapítvány hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett tanodát, kirándulni vitte őket, fűtőanyagot gyártott, és önkénteseket toborzott, az önkormányzat szerint mégis mennie kell a falu könyvtárából, mert nem volt papír arról, hogy használhatják a helyiséget. Van, aki szerint az új polgármester csak féltékeny a sikerekre, egy képviselő pedig le is mondott. 

Nem működhet tovább a csörögi tanoda, miután a kétezer fős falu önkormányzata úgy döntött, mennie kell a főleg roma gyerekekkel foglalkozó programnak. Az Index cikke szerint a Mahájána Alapítvány három éve tart  tanodás foglalkozásokat a művelődési házként is működő könyvtárban 3-16 éves gyerekeknek. A program eredetileg magánkezdeményezésből indult, csak később hozták létre az alapítványt, amely most már videószakkört és kirándulásokat is szervez a gyerekeknek, sokan így jutottak el a Csodák Palotájába, a Tropicariumba és színházba is.

Az alapítvány kölcsönös integrációval próbál segíteni a gyerekeknek, ami azt jelenti, hogy nemcsak foglalkozásokat tartanak, hanem közben önkéntes diákokkal és nyugdíjas tanárokkal is együttműködnek, akiket közelítenek a kisebbségekhez. Ők vitték Csörögre a biobrikett-programot is: egy család udvarában papírból és fűrészporból gyártanak fűtőanyagot, amit az előállításban résztvevő családok közt osztanak szét.

Hegedűsné Kripák Ildikó polgármester szerint viszont „az alapítvány jogcím nélkül használja a könyvtárat és a kistermet, hiszen nincs róla érvényes és hatályos szerződés. Ami volt, az tavaly június 31-én lejárt”, és a “a szerződés szövegéből nem derül ki világosan, hogy a 6 hónap bérbeadás visszamenőleges hatállyal vagy a jövőre nézve szól”. Hegedűsné szerint eleve visszás, hogy az alapítvány testületi döntés hiányában használt önkormányzati tulajdont, hiába állapodtak meg szóban az előző polgármesterrel. Ráadásul úgy látja, az alapítvány az önkormányzat munkáját is akadályozta, mert a könyvtári kistermet a hét minden napján a Cigány Kisebbségi Önkormányzat számára kell fenntartani, miközben a gyerekek a könyvtári munkát is akadályozták, noha a helység hivatalosan művelődési házként is működik.

A könyvtár azért van, hogy könyvet kölcsönözzünk, olvassunk ott, használjuk a számítógépet, beszélgessünk a könyvtárossal.

Érvényes szerződést csak a könyvtár melletti, határozatlan időre használatba adott telekről kötöttek, ahol viszont a polgármester szerint nem teljesültek az alapítvány ígéretei, nem jött létre mintakertészet. Kalina Yvette, az alapítvány egyik létrehozója szerint viszont annyit műveltek meg a gyerekekkel és a családokkal, amennyit vállaltak. Több hely nem is volt, hiszen ott zajlott a biobrikett program is, egészen addig, amíg a polgármester nem zárta el előlük a kutat.

Végre nem hülyítik tovább a gyerekeinket

Az Indexnek többen felidézték, hogy a polgármester szerint az alapítvány pénzt nyel el, és nem különösebben hasznos a falunak, egy helyi édesapa, Berki Csaba szerint Hegedűsné azt mondta, “végre nem hülyítik tovább a gyerekeinket”. Csörögben tavaly októberben tartottak választásokat. Berki szerint az új polgármesternek semmi sem tetszik, amit az elődje, Császár Károlyné csinált, ezért ültetett új sövényeket a Béke térre, és ezért tekinti eredménynek a tanoda bezárását is. Császárné ugyanis támogatta a tanodát,  és most sem érti a döntés okát. “Felháborító, hogy a saját falujukban a hátrányos helyzetű gyerekek nem járhatnak be a könyvtárba a magánkezdeményezésre elindult foglalkozásra”.

Többek szerint a polgármester féltékeny az alapítvány által elnyert pályázatokra, és nem az alapítvány céljait utasítja el, hanem egyszerűen zavarja, hogy nem ő irányítja a programokat. Hegedűsné szerint azt nem is kell megítélnie, hogy az alapítvány hasznos munkát végez-e, hiszen az önkormányzatnak az is a dolga, hogy felelősen kezelje a közvagyont, és zavartalanul működtesse a könyvtárat.

Tinó Krisztina, a szervezet másik alapítója utólag sajnálja, hogy csak szóban állapodtak meg az előző polgármesterrel, de azt mondta, nem hitték, hogy ez lesz belőle. Amikor pályázati pénzt nyertek az Emberi Erőforrások Minisztériumától, írásos szerződést is kötöttek, hogy bérleti díjat tudjanak fizetni.  „Ha már támogatott minket az önkormányzat azzal, hogy helyet adott, természetesnek találtuk, hogy külső forrásból mi is hozzájárulunk, amikor tudunk. Ez csak szerződéssel lehetséges, hiszen a pénzzel el kell számolnunk. Egy jó szándékú gesztusról van szó, most ezt fordítja ellenünk a polgármester” – mondta Kalina.

Heltai Zsófia, aki az önkormányzati döntés után lemondott képviselői mandátumáról, azt mondta, a program olyan értékeket képvisel, amit “inkább támogatni kéne, például az ingyen biztosított helyiséggel. Értékelni kellene, amit tesznek, nem pedig rövidlátó módon megszüntetni”. Berki Roland, a szervezet egyik legaktívabb tagja azt mondta, ha máshol nem, akkor az ő udvarában lesznek a foglalkozások, ahol most a biobrikettet is gyártják, és Kalina is azt ígérte: ha kell, házról házra fognak járni, de a foglalkozások nem szűnnek meg.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!