Keresés

Becsületsértésért perelt egy fiút az igazgató, aztán visszalépett

Bence állami gondozottként évekig harcolt a gyerekotthonban tapasztalt sikkasztások és testi-lelki bántalmazások ellen. A gyerekvédelmi központ vezetője feljelentette rágalmazásért, de még mielőtt ítélet született volna, visszavonta a vádat. 

Az Abcúgon novemberben mutattuk be azt a gyermekotthont, ahol Bence – aki álnéven szerepel – és néhány társa hosszú időn keresztül feljegyzéseket készítettek a nevelők részéről tapasztalt lopásokról, bántalmazásokról és megalázó bánásmódról. A történet főszereplőjének, Bencének akkor két peres ügye volt folyamatban, amelyek az elmúlt hetekben értek véget.

Az egyiket a helyi gyermekvédelmi központ vezetője indította ellene becsületsértés miatt, szerinte ugyanis Bence valótlanságokat állított róla a gyámhivatal előtt:

  • Bence egyrészt azért panaszkodott, mert az utógondozója elvette az őt illető pénzt. Ahogy megírtuk, a gondozót már jogerősen elítélték sikkasztásért és okirat-hamisításért.
  • Másrészt panaszkodott a megalázó bánásmód miatt, ami érdekesen alakult a tárgyaláson, mert az igazgató elismerte, hogy dühében talán az intézetből való kitiltással fenyegette a fiút. Sőt kiderült, hogy meg is indította az eljárást, aminek a végén Bencét kitilthatták volna.

Bence nem volt hajlandó a bocsánatkérésre, az igazgató viszont beláthatta, hogy a vádpontok nem állják meg a helyüket, ezért még az ítélet előtt visszavonta a vádat. A másik ügyben Bence jelentette fel két nevelőjét, akik állítása szerint bántalmazták őt a sikkasztásos ügy után, bizonyítottság hiányában azonban felmentették őket.

A két ügyben Bencét képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szintén írt a bírósági esetekről.

Magyarországon még mindig nagy titok övezi, mi történik a gyerekotthonok falai között. Ha van egy érdekes története ezzel kapcsolatban, írjon e-mailt a szurovecz.illes@abcug.hu címre!

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!