Keresés

Bárki próbálja, nem tudja megtörni a menekülthullámot

Lökdösődés, a rendőrsorfal áttörése, sérülések, szélsőjobb megmozdulások kísérik a menekültek tömegeinek Európába igyekvő útját. Az otthoni erőszak és kilátástalanság elől futó embereknek a tehetetlenkedő hivatalok vagy holmi pengés drótkerítés meg sem kottyan, mennek, amíg el nem érnek valamelyik fejlettebb európai országba.

Már Szerbiában van az Európa felé igyekvő illegális bevándorlóknak az a hétezer fős hulláma, amit a macedón hatóságok próbálkozása keltett, amikor egy rövid ideig megkísérelték megakadályozni, hogy belépjenek az országba. A nyugat-balkáninak nevezett útvonalon főleg az iraki, szíriai és afganisztáni erőszak elől menekülők igyekeznek folyamatosan, nem csökkenő számban a fejlettebb országok felé. A közben útjukba kerülő államokban a helyi hatóságok alig győzik a nagy tömeg kezelését, és ugyan akadnak kétségbeesett próbálkozások is, hogy visszatartsák őket, de ezek hamvukba halnak, és csak ideiglenesen késleltetik útjukat.

Görögország, Kosz sziget

A romokban heverő gazdasága miatt amúgy is külföldi segítségre szoruló Görögország nehezen birkózik a menekülők hatalmas számával. A bevándorlási hatóságok már régóta nem képesek hatékonyan kezelni a Törökországon át a parthoz közelebb fekvő görög szigetekre, Híoszra, Leszboszra és Koszra érkezők tömegeit. Kosz szigetén egészen két héttel ezelőttig kaotikus állapotok uralkodtak, miután az érkezők tömegeit nem tudták hol elhelyezni, vagy felvenni adataikat.

A lassú ügymenet és a zsúfoltság rendre lökdösődéshez, sőt már-már zavargásokhoz vezetett az ideiglenes papírjaikra várók soraiban. A szigetre végül előző vasárnap küldtek egy komphajót, amit ideiglenes regisztrációs- és befogadóállomássá alakítottak át. A hajóra elsősorban a polgárháború dúlta Szíriából menekülőket ültették fel, majd egy kisebb görög-szigeteki kör után (aminek során több kisebb szigetről is összeszedték az oda érkezett migránsokat), az Athén melletti Píreuszba vitték a fedélzeten lévő körülbelül 2400 embert. Az eredeti cél ugyan Thesszaloniki volt, de ezt valamiért megváltoztatták. Thesszaloniki közel van a Macedón határhoz, az Európa felé tartók ezen az útvonalon indulnak el Görögországból.

Könnygáz a semmiért

Macedónia, majd Szerbia a legfontosabb útvonaluk az erre igyekvőknek. Macedóniába a helyi hatóságok szerint június közepe óta 42 ezer ember lépett be a zöldhatáron át. Nem csoda, hogy a múlt hét csütörtökön rendkívüli állapotot vezettek be, majd lezárták a Görögországgal közös határt, hogy legalább némileg kontrollálják a belépők számát. Az erőfeszítések azonban hiábavalók voltak, a lépés eredménye több ezer, minden ellátás nélkül a senki földjén rekedt ember lett, akiket végül sem könnygázzal, sem fénygránátokkal nem tudtak visszafordulásra késztetni.

Végül szombaton engedtek a nyomásnak, vasárnap már senki sem próbálta útját állni a belépőknek a BBC tudósítása szerint, bár az AP hétfői beszámolójából az derül ki, hogy a határon folyamatosak a kisebb összezördülések a hatóságok és a menekültek között. A macedónok igyekeznek egyszerre csak kisebb csoportokat átengedni, hogy megelőzzék a nagyobb tumultust. Szombaton és vasárnap a Vöröskereszt becslései szerint hétezer ember lépett be az országba és szállt vonatra, hogy Szerbia, majd azon keresztül Európa felé jusson. Az emberek zöme hétfőn már Szerbiában volt, és bizonyára sokan már a magyar határra is odaértek.

Úgy tűnik, nem használ a kerítés

Magyarországon a négynapos ünnepi hétvégén az ORFK összesítése szerint összesen 6390 illegális határátlépőt fogtak el, hétfőn csak Csongrád megyében 1930 illegális hatrátlépőt tartóztattak fel a rendőrök, jóllehet elvileg a múlt hét eleje óta elkészült a GYODA nevű ideiglenes határzár. Hogy ez mennyire állja útját a menekülteknek, azt az elfogottak számán kívül jól illusztrálja a Szegedma.hu hétfői képes beszámolója is.  Az egyre több érkező kezelésére eközben közel ötszáz új munkatársat keres a bevándorlási hivatal.

Aki ideért, azért annak sem egyszerű a továbbjutás, Budapesten, a Keleti pályaudvaron szombaton 150 migránst szállítottak le a Münchenbe tartó nemzetközi vonatról, miután papírok nélkül próbáltak volna elutazni vele Németországba. Sokan közülük ülősztrájkba kezdtek a peronon, a vonat több órás késés után tudott csak elindulni.

A németeknél megjött a szélsőjobb hangja

A menekültek tömegei jelentette túlterhelés már a német menekültbefogadó központokban is érezhető. A múlt szerdán az egyik zsúfolt központban egy széttépett Korán miatt tört ki verekedés. Az eset a thüringiai Suhlban történt. 17 ember sérült meg, amikor szíriaiak egy csoportja megpróbált elkapni egy afgánt, aki széttépte a muszlim szent könyvet. Üldözői aztán a megfékezésükre kivezényelt rendőrök ellen fordultak

Németországban arra számítanak, hogy csak idén 800 ezer menekültet kell befogadniuk. A német kormány hétfőn úgy döntött, hogy felfüggeszti a dublini egyezmény végrehajtását, legalábbis a Szíriából érkezők esetében. A dublini eljárással lehet elvileg visszaküldeni az illegálisan az adott országba lépő menedékkérőket az őket először regisztráló uniós tagországba.

A német társadalom nagyobb része ugyan a felmérések szerint a befogadás mellett áll (a BBC által idézett kutatás  szerint a németek 93 százaléka úgy véli, a háború elől menekülőknek járna a menedék), de különböző bevándorló- és menekültellenes akcióikkal egyre inkább előtérbe kerülnek a szélsőjobboldali nacionalista mozgalmak. A Drezda melletti Heidenauban például a hétvégén több éjszakán keresztül is zajlottak az összecsapások az itt újranyitott menekültbefogadó-állomás előtt blokádot szervező neonácik, az ellentüntetéseket tartó baloldali csoportok és a rendőrség között. A rendőrök könnygázt is bevetettek, 31 emberük megsérült. A németek már náci szégyenként emlegetik a hétvégén történteket, Angela Merkel német kancellár éles szavakkal bírálta a menekültellenes akciókat.

Ezekből azonban máshol is akad az országban. Ismeretlenek több helyen is felgyújtottak olyan épületeket, amiket menedékkérők számára alakítottak át és terveztek megnyitni. Az MTI keddi beszámolója szerint legutóbb a Berlin melletti Nauenben gyújtottak fel egy tornacsarnokot, de korábban Németország déli részén is történt több ilyen eset.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!