Keresés

Baloldali előválasztást tartana jövőre a PM

Október 24-én leülne a baloldali pártokkal, és elkezdené a felkészülést egy jövő évi előválasztásra a Párbeszéd Magyarországért. Ezt vasárnap délután jelentették be a Parlament előtt az „Állj ki az erőszakmentes Magyarországért” nevű rendezvényükön. A párt politikusai szerint az érvénytelen kvótanépszavazással Orbán Viktor megbukott, de ha két év múlva nem váltják le, az ország a teljes reménytelenségbe fog süllyedni.

Orbán Viktor megbukott, a baloldalon pedig előválasztást kell tartani. Ez volt a két legfontosabb üzenet a Párbeszéd Magyarországért (PM) vasárnap délutáni tüntetésén, amelyet a Kossuth téren tartottak. A tüntetést hivatalosan az erőszakmentesség világnapja alkalmából rendezték, de a napközbeni adatok alapján érvénytelennek tűnő kvótanépszavazás kudarcát is ünnepelték.

Fotó: Magócsi Márton
Fotó: Magócsi Márton

Szabó Tímea, a párt társelnöke szerint a népszavazással „ma megbukott Orbán Viktor és a szívtelen kormánya”, de 2018-ban csak akkor lehet leváltani a Fideszt, ha minden választókörzetben egyetlen baloldali jelölt indul. Szerinte azonban nem pártvezérek zárt ajtók mögötti egyeztetésével kell dönteni a jelöltekről, hanem ki kell nyitni az ajtót olyanok előtt, akik eddig még nem jutottak szóhoz a politikában.

Szabó Tímea | Fotó: Magócsi Márton
Szabó Tímea | Fotó: Magócsi Márton

Szabó ezért azt üzente a baloldali ellenzéki pártoknak, hogy október 24-én kezdjék meg az előválasztás előkészületeit. „Aki nem így akarja leváltani Orbánt, az nem érti október 2-a üzenetét” – mondta Szabó, aki szerint ilyenkor a pártok nem törődhetnek csak a saját túlélésükkel, mert ha két év múlva nem váltják le a Fideszt, az ország a teljes reménytelenségbe fullad. Karácsony Gergely, a PM másik társelnöke szerint még idén meg kell állapodni az előválasztás módjáról, jövőre pedig meg is kell tartani, hogy 2018-ban megnyerhessék a parlamenti választásokat.

Barabás Richárd PM-es politikus arról beszélt, hogy az érvénytelen népszavazással Orbán Viktor megbukott, és mostantól „minden nap kimondjuk majd, hogy egy bukott miniszterelnök vezeti az országot. Vége a gyűlöletkeltés és a félelem korszakának, helyette jön a párbeszéd és a szeretet, az egymásra figyelés korszaka, ahol tényleg senkit nem hagyunk az út szélén”. Barabás szerint ez nem azt jelenti, hogy eljönne a Kánaán, hiszen Orbán nem fog lemondani, de „most letesszük egy új ország alapkövét”.

Barabás Richárd | Fotó: Magócsi Márton
Barabás Richárd | Fotó: Magócsi Márton

A Nemzeti Választási Bizottság a Fidesz bejelentése nyomán először betiltotta a PM rendezvényét, mert az választási nagygyűlésnek számít, amit népszavazás napján nem lehet tartani. Szabó Tímea viszont azzal érvelt, hogy nem nagygyűlést akarnak tartani, hanem egy olyan rendezvényt, ahol nemet mondanak a gyűlölet- és félelemkeltésre. Ezért fellebbeztek, de mivel tudni lehetett, hogy vasárnapig nem fog megszületni a másodfokú döntés, előre jelezték, hogy mindenképp megtartják a tüntetést.

Bálint Gazda | Fotó: Magócsi Márton
Bálint Gazda | Fotó: Magócsi Márton

Az eseményen felszólalt ifj. Bibó István, aki az apja hatvan évvel ezelőtt írt műveiből olvasott fel, Kaltenbach Jenő korábbi ombudsman, Kálovics Enikő, a Független Diákparlament korábbi szóvivője, Szűcs Balázs evangélikus lelkész és PM-es önkormányzati képviselő, és Bálint György (Bálint gazda) is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!