Keresés

Balogh József újra rákente a vak komondorra

Elkezdődött a fülöpházi polgármester pere, akit azzal vádolnak, hogy megverte az élettársát, aki azóta már meg is bocsájtott neki, és a felesége szeretne lenni. Pálinkázós vidéki lagzi, agysérült komondor és túlhajszolt politikus. Igazi vidéki drámát adott elő Balogh József a bíróságon.

“Beismerem, bűnösnek érzem magam” – mondta Balogh József fülöpházi polgármester, volt fideszes országgyűlési képviselő a Kecskeméti Járásbíróságon, ahol két év után elkezdődött a büntetőpere. Baloghot súlyos testi sértéssel vádolják, miután az ügyészség szerint még 2013-ban egy vasárnapi hajnalon, egy lagziból hazaérve úgy megverte az élettársát, hogy eltört az orra.

Az ügy ketté törte Balogh politikai karrierjét. 1998 óta volt országgyűlési képviselő, 2002 óta a Fidesz színeiben. A nyomozás megindulása után azonban kilépett a frakcióból, nem sokkal később pedig ki is zárták a pártból. Csak a fülöpházi polgármesterség maradt neki, ahol azonban tavaly újraválasztották. Az ügy kapcsán a közbeszéd tárgyává vált a családon belüli és a nők elleni erőszak, a szerdai tárgyalási napon azonban kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó: egy igazi vidéki családi drámát hallottunk magát túlhajszoló politikusról, bosszúszomjas, majd megbocsájtó élettársról és az agysérült komondor kutyáról.

Nehéz dolga lesz az ügyésznek

Az ügy bizonyos szempontból kifejezetten egyszerű, másképp nézve pedig kemény dió. Balogh József már a tárgyalás elején bejelentette, hogy bűnösnek érzi magát. Így tehát kétségtelen, hogy felelősségre fogják vonni, a vádirat szerint azonban szándékosan verte meg az élettársát, míg Balogh egy ettől teljesen eltérő verziót adott elő.

Az ügyészségnek több szempontból is különösen nehéz dolga lesz, ha rá akarja bizonyítani Baloghra a szándékos asszonyverést. A vádirat a bíróságokon megszokott több tízoldalas dokumentumokhoz képest szinte nyúlfarknyi. A lényege, hogy Baloghék valamikor éjszaka érkeztek haza fülöpházi tanyájukra egy solti lagziból. Balogh részeg volt, az élettárs, Terike, pedig elkezdte elpakolni a lagziból hazahozott ételt. Balogh erre fogta magát, és kivágta az összes ételt a kertbe, amit Terike nekiállt feltakarítani. Erre Balogh elkezdte verni, végül a nevelt a fiuk kelt az asszony védelmére. A kórházban több sérülést is diagnosztizáltak Terikén, köztük darabos orrcsonttörést is.

A vádiratnak itt vége szakad. És ebből látható is, hogy miért lesz nehéz a vádnak bizonyíthatóan rekonstruálni az eseményeket: Baloghék egy tanyán élnek, a verésnél csak hárman voltak jelen, Balogh és két közeli hozzátartozója. A magyar törvények szerint pedig közeli hozzátartozó megtagadhatja a vallomástételt, azaz Balogh nevelt fia nem köteles nevelőapja ellen vallani.

20150513_083709-cropped32
Balogh József Fotó: Albert Ákos

Tehát minden azon múlott, hogyan dönt Terike, a bántalmazott élettárs. Tesz-e vallomást, vagy nem? A vádirat láthatóan az alapján a vallomások alapján írodott, amit Terike még a nyomozás kezdetén tett. Azokban részletesen beszélt arról, mi történt pontosan a tanyán. Ezt azonban már senki sem fogja megismerni, Terike ugyanis szerdán úgy döntött, hogy nem tesz vallomást, és ez alapján a korábbi vallomásait sem lehet felhasználni a perben.

Ez nem volt váratlan, az ugyanis már régóta nyílt titok, hogy Terike pár héttel az eset után megbocsájtott Baloghnak, visszaköltözött hozzá, most pedig már azt tervezgetik, hogy mikor fognak összeházasodni. Balogh pedig a tárgyalás alatt többször is megjegyezte, azt szeretnék mindketten, ha minél előbb véget érne már ez az ügy.

Van azonban egy dolog, ami az ügyészség malmára hajthatja a vizet, és ez épphogy Balogh vallomása.

Balogh túlvállalta magát

A szerdai tárgyaláson előadott vallomás alapján nehéz azt elképzelni, hogy Balogh jelenleg is faluvezető, egykor pedig főállású politikus volt. Szétszórtan beszélt, töbször elveszett a teljesen irreleváns részletekben, sőt egy ponton még az is kiderült, hogy nem olvasta végig az élettársa vallomását. “Nem volt lelkierőm átolvasni az egészet” – mondta. Az ügyvédje meg is jegyezte, hogy Balogh “nem jogász ember, hanem földműves ember”. Holott politikusként éveket töltött a parlamentben, és még a tárgyalás során is volt, hogy törvényalkotóként hivatkozott magára.

Magának a verés perceinek a részleteit szinte harapófogóval kellett kihúzni belőle, az előzményekről azonban jó hosszan beszélt. “Stresszes állapotban voltam az este előtt” – mondta. Zsúfolt hete volt a parlamentben, pénteken előadást kellett tartania a tanyafejlesztési programjáról, szombaton pedig lagziba voltak hivatalosak, Terike gyerekének esküvőjére. Ráadásul vasárnap falunap volt Fülöpházán, ahol polgármesterként jelen kellett lennie.

Balogh hosszan mesélte, hogy pénteken késő estig készítették elő a kakashúst a vasárnapi falunapra, és a szombati lagzin sem tudott teljesen kikapcsolódni, mert még a beszédét is meg kellett írnia. Ráadásul Terike szerinte mérges is volt rá, amiért nem a lagzival, hanem a parlamenti munkával foglalkozott. Sőt, még a fiatal pár is megorrolt rá, amiért nem adta oda a székeket a fülöpházi művelődési házból. Végül hajnali fél öt fele érkeztek haza a lagziból, Terikével még megittak másfél deci pálinkát, amire Balogh bevett még egy feszültségoldó gyógyszert, majd lefeküdt aludni.

20150513_084722

Ezután hosszú csend következett, amit végül a bírónő tört meg. “És, hogyan jutottunk el idáig?” – mutatott szét a bírósági teremben. Balogh ezután már sokkal tagoltabban beszélt. Azzal kezdte, hogy nem emlékszik jól mi történhetett, biztosan az alkohol és a gyógyszer miatt. Majd nem sokkal később szinte lépésre pontosan elmondta, hogyan sérülhetett meg Terike.

A komondor kicsit süle volt

“Rohadj meg” – mondta Balogh emlékei szerint Terike, majd kiment a kertbe, hogy elvigye a kocsit, és visszaautózzon Soltra, hogy segíthessen a fiataloknak összepakolni a lagzi után. Balogh azt mondta, ezt nem hagyhatta, hiszen Terike ivott, és pár óra múlva jelenésük is volt a falunapon. Így utánament és elkezdte ráncigálni, hogy ne tudjon beülni a kocsiba. De amikor megragadta, Terike ellenállt és elkezdtek dulakodni.

“Elismerem, hogy egy alkalommal megütöttem, de nem szándékosan, nem is ököllel, csak ahogy próbáltam visszatuszkolni” – mondta Balogh. Később azonban már azt mondta, azt is elismeri, hogy két alkalommal is megüthette.

A bírónő többször is felhívta rá Balogh figyelmét, hogy minden egyes vallomásában mást mond, például, hogy egyszer ütött, vagy kétszer ütött. Balogh szerint azonban nincsenek ellentmondások a vallomásai között. Erre már Balogh ügyvédje is közbeszólt, és azt mondta, természetes, hogy Balogh össze vissza mesél, hiszen mozaikszerű az emlékezete, és teljesen nem tudja felidézni a történteket.

20150513_083937
Fotó: Albert Ákos

“Emlékszik az első vallomására egy bizonyos kutyának a bevonásával? Mi szükség volt arra?” – kérdezte a bírónő, utalva arra, hogy Balogh az eset után azt vallotta, hogy a család vak komondor kutyáján estek át, és akkor sérülhetett meg Terike, most azonban egy szót sem szólt róla.

Balogh erre azt mondta, hogy akkor sem állított valótlanságot a komondor igenis ott volt, és rájuk ugrott, amitől mindketten elestek, még ő is beverte a kezét úgy, hogy az vérzett is. Sőt, még az is kiderült az azóta elpusztult komondorról, hogy kiskorában egy mezőgazdasági gép átment a fején, ezért “kicsit süle volt”, azaz “megsérült az agya neki”. Ha úgy adódott, akkor még a falnak is nekiszaladt.

A bírónő Balogh vallomásának a végén kijelentette, neki úgy tűnik, hogy Balogh vallomása a szerint változik, hogy az eljárásban lévő érdeke épp mit kíván meg. Baloghék azonban ezt tagadták.

Mindig visszament a Jóskához

Az első tárgyalási napon négy tanút is meghallgattak, egyedül az ő szavaikból lehetett nagy vonalakban körvonalazni, mi az, ami biztos megtörtént azon reggelen. Hozzájuk kopogott ugyanis be Terike hajnalban, véres fejjel, miután a begyalogolt a tanyáról a településre. Mindannyiuknak azt mondta, hogy Balogh verte el, és kérte őket, hogy csináljanak róla fényképet, és vigyék be a kórházba.

“Borzasztó látvány volt, szinte elsírtam magam” – mondta egyikük.Volt a tanúk között olyan is, aki azt mondta, Terike korábban is elmesélte neki, hogy Balogh megverte, sőt, egyszer télen, mezítláb is beállított hozzájuk segítségért. “Ennek ellenére mindig visszament a Jóskához, én nem is értem” – mondta a tanú. A többiek szerint azonban mindez csak pletyka volt, és soha nem láttak rá bizonyítékot, hogy Balogh megverte volna Terikét.

Balogh a vallomásában azzal magyarázta Terike tettét, hogy az élettársa nem tudta elfogadni, hogy a munkájával foglalkozott a lagzi helyett. “Meg akarta torolni ezzel, hogy azt állította, hogy szándékosan ütöttem meg” – mondta.

De azóta kibékültek, “szeretetben és békében” élnek. Egyedül a lánya a betegsége jelent gondot Baloghnak, nála ugyanis nem sokkal az eset után daganatot diagnosztizáltak. A polgármester, aki addig tárgyilagosan beszélt a történtekről, ekkor elsírta magát.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!