Keresés

Balog Zoltán összefoglalta a Klik hibáit

Túl jól sikerült a központosítás, kevésbé lehetett szabadon gondolkodni és leértékelték az iskolavezetők mukáját.

Kedden állománygyűlést tartott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), ahol átadták az új tankerületi központi igazgatók kinevezéseit. A Kliket ugyanis a kormány a szervezetet ért kritikák miatt feldarabolja.

Az eseményen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azt mondta, 2011-ben új alapokra helyezték a magyar köznevelés rendszerét, de jelentős belső korrekciókra volt szükség az intézményfenntartásban. A központosítás „túl jól sikerült” – fogalmazott, majd úgy folytatta, éppen ezért a decentralizáció a „jövő útja”, a rendszer alapelveinek a fenntartásával.

A miniszter azt is mondta, hogy az átalakításnak köszönhetően „szabadabban lehet a rendszerben gondolkodni”. „Én ezt tartottam a legnagyobb hiányosságának (…) a rendszernek” – jegyezte meg. A legnagyobb hibának pedig at nevezte, hogy túlságosan leértékelték az iskolák vezetőinek munkáját.

Az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem „az igazgatóknak kell lenni az igazi vezetőknek az iskolákban” – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: akkor lehet tőlük elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják az illetékességet is; ez talán az egyik legfontosabb változás a rendszerben.

(MTI)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!