Keresés

Balog Zoltán: Félmillió tartós szegény van

A gyerekeknél kell megtörni a szegénység ördögi körét – mondta Balog Zoltán egy interjúban. Az emberi erőforrások minisztere szerint súlyos a helyzet a szegénységügyben, de a jövedelmi szegénység már csökkenni kezdett, ami a közmunkának köszönhető.

Mintegy félmillióan élnek tartós szegénységben, és két és fél millió ember tartozhat az alsó középosztályhoz – mondta az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádió 180 perc és az M1 Ma reggel című műsorában.

A 444.hu cikke szerint Balog Zoltánt arról kérdezték, hogy pénteken bejelentette: 905,8 milliárd forintot költ Magyarország szegénységellenes stratégiára a következő hat évben. Ebből tartósan rászorulókra 95 milliárd, az alsó középosztályra 540 milliárd, a középosztályra 270 milliárd forint jut, míg a „felső tízezerre” egyáltalán nem költenek.

A miniszter a Kossuth rádióban azt mondta: nagy vita van a szegénységről, ami „nem nélkülözi a pártpolitikai manipulációt”. A kormány szerint súlyos a helyzet szegénységügyben, de ha komolyan veszik a KSH által mért adatokat, amiket az Európai Unió statisztikai rendszere hitelesít, akkor elmondható, hogy a jövedelmi szegénység kismértékben csökkent. Ez azt jelenti, hogy van kilépési lehetőség a nagyon mély szegénységből, ami “elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhető”.

Kb. félmillióra becsülik azoknak a számát, akik tartós szegénységben élnek, kettő és fél millióra azokét, akiket klasszikusan alsó középosztálynak neveznek, őket komolyan fenyegeti a lecsúszás veszélye, és kb. 6,7-7 millió ember a klasszikus, megerősödött középosztály.

A leghátrányosabb helyzetű térségek az ország keleti, északi részein találhatók, amik nincsenek bekapcsolva az ország vérkeringésébe, ott él a legtöbb szegény ember – mondta Balog Zoltán. Ezért a program fontos célja a területi hátrányok kiegyenlítése, hogy ott segítsenek, ahol a leginkább szükség van rá.

Emiatt olyan javaslatot visznek tavasszal a kormány elé, ami szerint az állami szolgáltatásoknak, az oktatásnak, az egészségügynek, a szociális és a kulturális ellátásnak is annyira rugalmasnak kell lennie, hogy a hátrányos helyzetű térségekben máshogy, adott esetben erősebben, intenzívebben jelenjen meg. Példaként említette, hogy kisebb csoportlétszámnál is fejlesztő pedagógusokat kell biztosítani, mert „a gyerekeknél kell megtörni a szegénység ördögi körét”, ők a legveszélyeztetettebbek, a legkiszolgáltatottabbak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!