Keresés

Balog szerint nem szegregáció a külön felzárkóztatás

Balog Zoltán szerint az elkülönített felzárkóztatás nem szegregáció, hanem felkészítés a különböző etnikai, kulturális, szociális csoportok együtt-tanulására. A miniszter parlamenti felszólalásában súlyos tévedésnek nevezte az Esélyt a Hátrányos Helyztű Gyerekeknek Alapítvány által indított szegregációs pert, mert egy pozitív kezdeményezést próbáltak megakadályozni.

Hétfőn egy napirend előtti felszólalásra reagálva értékelte a nyíregyházi szegregációs per eredményét a parlamentben Balog Zoltán Emberi Erőforrás Miniszter – adta hírül az MTI. Balog a felszólalásában úgy fogalmazott: az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) súlyos részéről „súlyos tévedés volt” „megakadályozni egy ilyen pozitív kezdeményezést”, mint a nyíregyházi Huszár-telepi Sója Miklós görögkatolikus általános iskola.

Balog Zoltán szerint ugyanis a felzárkóztatás céljából alkalmazott elkülönítés nem szegregáció, csupán felkészít „a különböző etnikai, kulturális, szociális csoportok együtt-tanulására”. Az EMMI minisztere azt is hozzátette: továbbra is „mindent megtesznek azért, hogy Magyarországon, ahol lehetőség van arra, együtt tanuljanak mindazok, akik ebben az országban születtek”.

Balog felszólalásában jutott idő a pert indító CFCF tevékenységének méltatására is. A miniszter azt mondta, ennek „az úgynevezett emberi jogvédő alapítványnak”, nem tagadja, vannak szakmai tapasztalatai a roma gyerekek oktatásának előnyös és kevésbé előnyös formáiról, de „szánalmas és szégyenletes szerepre” vállalkoztak, amikor szegregáció vádjával a bírósághoz fordultak.

Az Emberi Erőforrás Miniszter hozzászólásában arról is beszámolt, hogy jogvédő alapítványt támogató Soros Györggyel is tárgyalt a szülők és az egyház jogainak védelmében. Azt állította: többször is ígéretet kapott sorostól a helyzet áttekintésére, amikre szerinte ellene és a magyar kormány ellen indított sajtóhadjárat folytatása volt a válasz.

Balog beszédében csődnek nevezte a szocialista kormányok romaintegrációs startégiáját, szerinte ennek a mélypontja volt a 2008-2009-es romagyilkosság-sorozat. Balog szerint a CFCF is „csődöt mondott” akkor, amikor lett volna lehetőségük az előző kormányokat befolyásolni.  A miniszter szerint a CFCF alapítványnak fontosabb a saját országuk elleni küzdelem, mint a cigány gyermekek jobb oktatása, és a lejárató kampány része, hogy bizonyítani próbálják: a kormány nem tehet jót romaügyben.

A hozzászólás Petneházy Attila fideszes képviselő napirend előtti felszólalására reagált, aki arról tájékoztatta a Házat, hogy a CFCF – akiket „úgynevezett jogvédők” névvel illetett – az Európai Bizottsághoz fordulna a Kúria döntése miatt. Ezt Petneházy úgy értékelte, hogy a jogvédők megkérdőjelezik a huszár-telepi szülők szabad iskolaválasztáshoz való jogát, vagyis kirekesztenek és szegreálnak, mert azt állítják, hogy ezek az emberek nem tudják eldönteni, mi a jó nekik és a gyermekeiknek.

A nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskolát jogellenes elkülönítés megvalósítása miatt perelte a CFCF. Azonban az első- és másodfokú ítéletet, amely kimondta a szegregációt és elrendelte az iskola felszámolását, a Kúria áprilisban semmissé tette. A Görögkatolikus egyház, mint fenntartó az ítélet szerint nem szegregál, hanem vallási nevelést valósít meg a telepen. A perről részletesen itt olvashat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!