Keresés

Bajban van a gyerekhospice-ellátás

 

Alig tud működni az ország egyik gyerekhospice-háza, pedig a kormány támogatást ígért. A jogszabályi háttér már megvan, de a pénzre még várnak. A kórházakban sehol nincs ilyen jellegű ellátás.

Fizetésképtelenség miatt volt, hogy kikapcsolták a villanyt, és a dolgozók bérezése is gondot okoz az ország első gyermekhospice-házának, a pécsi Dóri Háznak – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a kormány tavaly megígérte, hogy társadalombiztosítási finanszírozással működhetnek az ilyen gyermekhospice-házak, de ez még nem valósult meg. Pedig a országban egyetlen kórház sincs, ahol működne élet végi ellátást nyújtó osztály.

A Dóri Házat még 2010-ben alapították, fő feladata a hozzátartozók mentesítése de nyújtanak  palliatív, vagyis élet végi ellátást is. A gyógyíthatatlan gyerekek, akik még 5-10 évig is elélhetnek, évente 21 napot tölthetnek náluk térítésmentesen. Ezzel tehermentesítik az őket ápoló családtagokat. A 70 négyzetméteres családi házból kialakított hospice-házban négy gyermeket tudnak egyszerre ellátni.

A ház anyagi gondjait az is okozza, hogy normatív támogatást nem kapnak az államtól. Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megítélt nekik ötmillió forintot, erre március óta várnak – mondta a lapnak Gyura Barbara, a házat működtető Szemem Fénye Alapítvány elnöke. Az Emmi támogatásából rendeznék a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé fennálló tartozásukat. A ház fenntartása havi 3-5 millió forintba kerül, amit cégek, magánszemélyek adományaiból és pályázatokból gyűjtenek össze. A családok számára minden szolgáltatás ingyenes. Az elnök szerint bármilyen támogatás jól jön nekik, segítséget kért.

Benyó Gábor, a másik gyerekhospice-ház, a törökbálinti Tabitha orvos-igazgatója szerint a gond, hogy bár a jogszabályi háttér már adott, a költségvetésben nincs elkülönítve keret a gyermekhospice ellátásra. Az országban sehol nincs olyan kórház, ahol volna ilyen ellátás. A végstádiumban lévő daganatos gyerekeket ugyanott ápolják, ahol addig kezelték őket, pedig az élet végi ellátáshoz más szemléletre lenne szükség – mondta a Magyar Nemzetnek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!