Keresés

Azt látjuk, hogy csak jönnek, jönnek, jönnek

A homokháti gazdáknak elegük van a földjüket elözönlő menekültekből, akik letapossák a kínai kelt, átszakítják a fóliasátrat és megdézsmálják a gyümölcsöt. De közben sajnálják is a pólyás csecsemővel az árok szélén térdelő anyát, és még akkor is hoznak nekik egy pohár vizet, amikor már a legszívesebben elküldenék őket a francba. A kormány kerítését azonban már nagyon várják.

Piacon voltunk, délután értünk haza. És láttam egy személyt a szomszéd kertben, mondom, megnézem. Odamentem, és mikor oldalra néztem, legalább negyven fejet láttam a kocsiszínben. Tizenkétszer hat méteres, és tele volt! Ott volt a karján a picike gyerek, és sírt… Nem tudom, hogy mondta, de az volt a lényeg, hogy tudna inni. Volt a kocsiban egy üveggel, meg vittem nekik egy zacskó almát.”

Baranyás István 1975 óta gazdálkodik a homokháti kis birtokán. Ma már nyugdíjas, inkább az unokája viszi a gazdaságot, de ő is gyakran kijár a magyar-szerb határtól alig két kilóméterre fekvő telkére. Régebben zöldséget termesztett, ma már inkább almafái vannak, meg kínai kelje, salátája. Rajta kívül még több tucat gazda termel a határ közelében, ki burgonyát, ki zöldséget, egyesek fóliáznak is.

Gazdák panaszai a határon a migránsok miatt
Baranyás István Fotó: Magócsi Márton

A gazdák azt mondják, tavaly nyárig mindenféle kellemetlenség nélkül éltek együtt azzal, hogy Szerbia felől rendre menekültek érkeznek Magyarországra a zöldhatáron keresztül. Néha találkoztak egy-egy csoporttal. Ilyenkor volt, aki beszólt a határőrségnek, más nem is törődött vele, a legtöbben viszont vizet vagy ennivalót adtak a menekülteknek, ha kértek. Tavaly nyár óta azonban a határmenti gazdáknak elege lett belőle, hogy már úton-útfélén idegenekbe botlanak. Tönkreteszik a termést – mondják, ráadásul még erkölcsileg is próbára teszik őket.

Száz alatt már be se telefonálnak

2012-ről 2014-re meghúszszorozódott a Magyarországra érkező menedékkérők száma. A legtöbben Koszovóból érkeznek, de sokan jönnek a polgárháború sújtotta Szíriából, illetve az Iszlám Állam elől menekülve a Közel-Kelet más részeiről. A menekültek nagy részének nem Magyarország a célja, hanem az Európai Unió gazdagabb országai. Nyugat-Európa felé viszont Szerbián és Magyarországon keresztül vezet az út, így az országba érkező több tízezer menekült nagy része a homokháti tanyavilágnál lépi át a határt. A legtöbben akkor már hónapok óta úton vannak.

A szerb-magyar határvonalat néhány fehér pózna, egy gazos földút és egy kisebb árok jelzi a tanyavilág közepén. Utóbbit néhol jól látható, letaposott ösvények keresztezik. “Volt, amikor állandóan járőröztek itt a határőrök” – mondta Varga Ferenc. De az már régen volt. Most csak az Alföld van, 170 kilométer hosszan. Ahogy Varga mondta, a szélrózsa minden irányába lehet menni, nincs akadály, nincsenek hegyek, nincs folyó.

Gazdák panaszai a határon a migránsok miatt
A szerb-magyar határ Fotó: Magócsi Márton

Varga burgonyatermesztő gazdasága a házával együtt látótávolságra fekszik a határtól, körülbelül 800 méterre. Varga azt mondta, jó viszonyt ápol a határőrséggel, régen mindig betelefonált, ha migráns csoportokat látott. Akkor még úgy látta, hogy a menekülteknek is az volt a céljuk, hogy minél előbb találkozzanak egy rendőrrel, aki biztonságos helyre viszi őket. Az utóbbi egy évben viszont leszokott róla. “Most már nem szólok, csak akkor, ha száz fölött vannak” – legyintett. Annyian jönnek, hogy már nincs értelme. Amikor legutóbb beszólt, akkor se jöttek ki a határőrök, szerinte azért, mert nem volt rá kapacitásuk.

“Azt látjuk, hogy csak  jönnek, jönnek, jönnek. Ez ezelőtt nem volt itt megszokott” – mondta Vass Antal, a helyi agrárbizottság vezetője. Az ő földjei Mórahalomtól északra helyezkednek el, de még ott is szokott menekültekkel találkozni.

Gazdák panaszai a határon a migránsok miatt
Vass Antal Fotó: Magócsi Márton

Vass szerint jellemző rájuk, hogy széthagyják a ruháikat az út szélén és a földeken. “Nem tudjuk, hogy ez milyen fertőzésveszéllyel jár” – mondta. Arra a kérdésre, hogy mégis milyennel járna, azt mondta, “nem szívesen nyúlna hozzá egy széthagyott alsóneműhöz vagy zoknihoz”.

Ha nem törődök velük, akkor gonosznak tűnök

Varga Ferenc és a neje, Klára azt mondták, több szempontból is elegük van a folyamatosan érkező menekültekből. “Van egy bizonyos fokú anyagi kár” – mondta Varga. Neki ez főleg tavasszal volt jelentős, amikor átgázoltak a frissen kelt krumplin. “Jellemző rájuk, hogy toronyirányt mennek, amerre a GPS viszi őket” – mondta Varga. Ez azt is jelentette, hogy ha fóliasátor került az útjukba, akkor azon is átvágtak.

Mostanra azonban már megért a krumpli, derékig ér, így már nehéz rajta átgázolni, Varga szerint már nem is teszik. “Ami nagyon bosszant minket, az a bizonytalanság, amit okoznak” – folytatta. Egyik nap rátelefonáltak a munkásai, hogy nem tudnak betakarítani, mert megjelent hirtelen 150 menekült, és vizet kérnek tőlük.

Gazdák panaszai a határon a migránsok miatt
Varga Ferenc és Klára Fotó: Magócsi Márton

Máskor Varga dörömbölésre ébredt. Amikor kinézett az ajtón, egy család ült a tornácán, gyerekekkel együtt. “Hungary? Víz, víz? – mondták neki. “Adtam, de utána úgy pateroltam ki őket, hogy csak na” – mesélte. “Emberileg meg lehet őket sajnálni, főleg, amikor pólyásbabával térdel az anya az árok szélén, de már mindenkinek elege van ebből” – mondta.

Klára azt mondta, számára érzelmileg egyre nehezebb kezelni a helyzetet. “Ha nem törődök velük, akkor gonosznak tűnök, és ezzel rossz szembesülni magamban” – mondta. Közben viszont azt szeretné, ha eltűnnének, legutóbb is határozottan továbbküldte őket, amikor a hátsó kiskapunál találkozott egy csoporttal. De előtte még azért kaptak tőle egy kis vizet.

Csak a csűr ne kapjon lángra

“Sajnálom őket, de az én sajnálatom nem old meg semmit” – mondta Baranyás István. Közben pedig egyre nagyobb lesz a kára. Először a kínai kelt taposták le. Aztán a gyümölcsösön mentek keresztül elsodorva az ágakat. A hátsó kerítésnél bemásznak, az elsőnél ki, közben ledöntik a póznákat. Összeszámolta, ezidáig százezer forintos kárt okoztak neki, ezt pedig senkitől sem fogja tudni behajtani, már utánaérdeklődött.

Baranyás legnagyobb félelme mégis az, hogy megint tüzet gyújtanak a csűrben, hogy megmelegedjenek. Félő ugyanis, hogy leég az egész. Mégse tud tenni ellene semmit, a kerítést már meg se csinálja. Az unokája készített egy “Veszély” feliratú, kutyával és villanypásztorral fenyegető táblát, azt kirakták az ebédlőre, hogy legalább az ásványvizes palackok ne tűnjenek el reggelre.

Gazdák panaszai a határon a migránsok miatt
Fotó: Magócsi Márton

Nagy szerencsénk, hogy nem agresszívak

Mindezek ellenére Baranyás nem haragszik a menekültekre. Volt, akiket úriembereknek nevezett, másokat inkább csapzottnak és elnyűttnek. De elmesélte azt is, hogy az egyik csapat menekült megpróbálta megjavítani a kerítését, amikor látták, mennyire ideges lett tőle, hogy kidöntötték.

“Nagyon nagy szerencsénk, hogy nem agresszívak. Csak az a baj, hogy az ember nem tudja, hogy a háta mögött éppen ott van-e valaki”  – mondta a gazda. “Ez nem háborús helyzet itt, senki se higgye azt. Nyugtalanító. A megszokott életritmusunkat teljesen felborította” – magyarázta Vass Antal. Ezért van, hogy a megkérdezett gazdák mindegyike örül a kormány legújabb ötletének, a határra tervezett három méter magas kerítésnek.

“Mi abszolút hiszünk a kerítésben” – mondták Vargáék. Szerintük a családos migránsok a gyerekeikkel nem fogják megkockáztatni az átjutást, ha pedig a határ túlsó oldalán maradnak, az a szerbek problémája. “Nekünk itt a határ szélén nem kell a világ problémáját megoldanunk, a sajátunkat kell” – mondták.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!