Keresés

Az osztrák külügyminiszter lezárná a magyar határt

Ez nem a hivatalos osztrák kormányálláspont.

Bár vasárnap délután Werner Faymann osztrák kancellár arról beszélt, a németek lépése után Ausztria nem fog most határellenőrzést bevezetni a magyar határon, Sebastian Kurz külügyminiszter pár órával később már mást mondott – írja az Index. Kurz az ORF 2 Im Zentrum című politikai talk show-ban azt mondta: Ausztriának mindent Németországgal összhangban kell tennie, mivel a menekültek számára Ausztria „az utolsó vonzó ország” Németország előtt. Kurz szerint a német döntés vészhelyzetet idézett elő, melynek súlyos negatív következményei lesznek.

A külügyminiszter többször is megismételte, hogy Ausztriának ugyanazt kell tennie, amit a németek tesznek, értve ezt a határ lezárására. A műsorban szereplő osztrák szociális miniszter ugyanakkor türelemre intett, és azzal érvelt, hogy minden a németekkel való keddi találkozótól függ.

Kurz a határ lezárásának szükségességére utalva ugyanakkor nem nevezett meg időpontot, és a megfogalmazásából az is világosnak tűnt, hogy ez nem a kormány hivatalos álláspontja. A 27 évesen miniszterré váló Kurz az udvarias, diplmatikus stílusáról ismert, ezért volt meglepő tőle a mostani erős odamondás.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!