Keresés

Az ombudsmanhoz fordult a TASZ, mert kizárták sajtót a menekülttáborokból

Alaptörvényben foglalt jogokat sért, hogy a sajtó továbbra sem mehet be a menekülttáborokba – véli a Társaság a Szabadságjogokért, ezért az alapvető jogok biztosához fordult az ügyben. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal hónapok óta távol tartja a médiát a táboroktól, amelyekről az Abcúgon is csak telefonnal készített képeket tudtunk eddig közölni. 

Az alapvető jogok biztosához fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szerintük jogsértő módon nem engedi be a sajtót a menekülttáborokba. A BÁH általában a táborlakók nyugalmával és személyiségi jogaik védelmével indokolja az újságírók távol tartását, csakhogy a TASZ szerint ezeket a jogokat enyhébb eszközökkel is meg lehet védeni.

Az Abcúgon többször is írtunk már arról, hogy miközben egyre fokozódik a menekültválság, a közvéleménynek fogalma sincs arról, hogy néznek ki az egyébként nyitott, közpénzből fenntartott menekülttáborok. Egyedül az országgyűlési képviselőknek van automatikus belépési engedélyük, ezért júliusban kerestünk egy politikust, aki hajlandó volt képeket készíteni a vámosszabadi táborban. Az erről készült riportunkat itt olvashatja. A TASZ ezután a belügyminisztériumhoz fordult, ahonnan azt a választ kapták, hogy a sajtó kizárása nem minősül a sajtószabadság korlátozásának, mert a BÁH dolgozói minden információt megadnak az újságíróknak.

A TASZ viszont úgy látja, a sajtó így képtelen betölteni ellenőrző funkcióját, sérül a sajtószabadság és a polgárok tájékozódáshoz való joga is, hiszen nem kaphatnak pontos képet az egyik legfontosabb aktuális közügyről. A szervezet ezért most arra kérte az ombudsmant, hogy  vizsgálja meg, mindez nem sérti-e az alaptörvényt, és ha igen, akkor intézkedjen a probléma orvoslása érdekében. A sajtó távol tartását a TASZ mellett a Magyar Helsinki Bizottság is jogsértőnek tartja.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!