Keresés

Az ombudsman szerint jogsértő a szakmai érettségi

 

Jogsértőnek találta az oktatásügyi ombudsman, hogy négy hónappal az érettségi előtt derült ki, mit fognak pontosan számonkérni a szakképzésben tanulóktól az ötödik érettségi tárgyból. Aáry-Tamás Lajos viszont csak indítványozni tudja az ügy megoldását, amihez össze kellene hívni a parlamentet. Palkovics László oktatási államtitkár korábban elutasította a diákokat. 

Január végén nyílt levélben fordult a döntéshozókhoz tíz szakképzésben tanuló diák, akik a kötelező szakmai érettségivel kapcsolatos problémákat vetettek fel, írja a Kettős Mérce. Levelükben azt írták, hogy a kötelező szakmai érettségi leírása  (tehát, hogy milyen tantárgyakat kérnek számon, milyen szinten, milyen feladattípusokkal, stb) csak tavaly december végén vált nyilvánossá, így csak négy hónapjuk maradt a felkészülésre. Ráadásul a tanárhiány és az átszervezésekből fakadó káosz miatt sok órájuk egyszerűen elmaradt. (Erről ebben az augusztusi cikkünkben olvashat bővebben).

A diákok nehezményezték, hogy a tanulási nehézséggel vagy sajátos nevelési igénnyel küzdő tanulók nem tudnak élni az őket megillető felmentésekkel, mert a korábban megfogalmazott szakvéleményekbe nem kerültek bele a szakmai tantárgyak. Szerintük az is problémás, hogy 11. osztályos korukban derült ki, hogy az idegen nyelvi érettségi követelményszintjét megemelik, noha az idegen nyelv tanításának körülményei nem javultak. Ráadásul a német érettségi szerkezetét az angolhoz igazítják, de úgy, hogy még nem léteznek a felkészüléshez szükséges gyakorló-könyvek, mintafeladatsorok. Ez minden érettségiző diákor érint. 

A diákok kéréseire sem a Nemzetgazadsági Minisztérium, sem Baog Zoltán emberierőforrás-miniszter nem válaszolt, Palkovics László oktatásügyi államtitkár pedig elutasította őket. Február 10-én ezért személyesen mentek el a minisztériumba, ahol Palkovicstól megint elutasító választ kaptak, viszont fogadta őket Aáry-Tamás Lajos oktatásügyi ombudsman, aki elismerte a panasz jogosságát, a jogsértés tényét.

A diákok azt szeretnék elérni, hogy az ötödik érettségi tantárgy szabadon választható legyen, és halasszák későbbre a nyelvi érettségi átalakítását. Az ombudsman viszont csak megállapíthatja a jogsértést, és indítványozhatja az ügy megoldását. Ehhez viszont törvényt kellene módosítani, amihez össze kellene hívni a parlamentet. 

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!