Keresés

Az NMHH nem szórakozott Balázsékon

Hatósági eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Class FM ellen a gólyatáborban történt nemi erőszakról elhangzottak miatt – éresült az Index.

Az NMHH Médiatanácsa kedden döntött arról, hogy a rádiócsatorna szeptember eleji reggeli műsorában elhangzottak miatt eljárást indít. A Morning Show-ban Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc műsorvezetők kedélyesen nevetgéltek, és jót viccelődtek az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar (ELTE TÓK) gólyatáborában történt nemi erőszakon, az esetet pedig egyszerűen káreseménynek nevezték.

A műsor után sokan felháborodtak, és többen tüntetést is szerveztek a rádió elé.

A rádiósoknak csak lassan esett le, hogy a műsorban elhangzottakért illene bocsánatot kérniük. Balázsék először megsértődtek, és azzal mentegetődztek, hogy ők nem is úgy gondolták, aztán mégis bocsánatot kértek, és a kései reakciót kompenzálandó egyhónapos kampányt indítottak a nők elleni erőszak megfékezése érdekében.

A Nőkért Egyesület egy hónappal ezelőtt panaszt tett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. Akkor arra buzdítottak mindenkit, hogy éljen hasonló beadvánnyal. A Nőkért Egyesület szerint a műsor a nemi erőszakot „a bűncselekményt relativizálva, bagatellizálva humorizáló kontextusba helyezte”. Az egyesület beadványában többek közt azt írta, hogy a szexuális erőszak súlyos bűncselekmény, amelynek elbagatellizálása a közerkölcsbe ütközik, az elhangzottak a nemi erőszak áldozatának emberi méltóságát is sértik. A beadvány szerint a műsor a kiskorúak fejlődésére is káros lehetett.

A Médiatanács azt vizsgálja majd, hogy történt-e jogsértés. Az eljárás lezárására a médiatörvény 40 napot szab meg, amely indokolt esetben további 30 nappal meghosszabbítható.

Augusztus 30-án hajnalban az ELTE TÓK fonyódligeti gólyatáborában megerőszakoltak egy lányt. Az elkövetőt, a gólyatáborban fotósként tevékenykedő 38 éves férfit a rendőrség letartóztatta. A gyanú szerint, miután az elsős hallgató próbált ellenálni K. Sándor Szilárd közeledésének, a gyanúsított először megverte, majd megerőszakolta. A férfinak nem ez volt az első erőszakos bűncselekménye.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!