Keresés

Az Európai Bizottságnak is feltűntek az Új Nemzedék Központ körüli gyanús ügyek

Több milliárd forint folyt szét a kormány által létrehozott Új Nemzedék Központ körül. A gyanús költéseket az Állami Számvevőszék is vizsgálta, de most kiderült, hogy az Európai Bizottság is figyeli a gyanús ügyeket. 

Az Európai Bizottság is figyeli az Új Nemzedék Központ (ÚNK) körüli gyanús ügyeket – derült ki Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos válaszából, amelyet Ujhelyi István szocialista Európai Parlamenti képviselőnek adott.

A 444.hu cikkében összegyűjtötte, milyen körülmények között folynak el a milliárdok az ÚNK körül, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ernyője alatt hoztak létre az előző Orbán-kormány idején. Az ÚNK célja egy információs hálózat létrehozása volt, kiegészítve egy országos irodahálózattal (az Új Nemzedék Kontaktpontokkal), ahol pályázati és életpálya-tanácsadást adnak fiataloknak. (Korábban mi is elmentünk érdeklődőként egy ilyen Kontaktpontba, ahol sikerült szereznünk néhány szórólapot.)

A kormány 3,3 milliárd forintot szavazott meg az ÚNK-nak uniós forrásból,  a munkát pedig a korábban a zánkai úttörőtábort felügyelő Új Nemzedék Központ nonprofit állami cégre bízta. A tender vezetője Mihalovics Péter miniszteri biztos, egykori fidelitasos vezető volt, de több Fidelitas-vezető is dolgozott mellette. A 444 azt írja, a pénz főleg ismerősök cégeinek kifizetésére ment el, az Orbán-ciklusok idején számos megbízást elnyerő, Kuna Tibor vezette Young & Partners például 310 milliót kapott arculattervezésre és kampányokra, a Fidesz-frakció egyik jogi tanácsadója pedig 8,8 milliót kapott szakértelme megosztásáért.

Az ÚNK időközben újabb tendert nyert el. „Az átfogó ifjúsági szolgálatfejlesztésre kiírt uniós pályázat 5 milliárd forint értékű, és tavaly ősz óta a szervezet Komplex ifjúsági fejlesztések program címen juttatott forrásból működik, amit az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program finanszíroz” – írja a 444. Márciusban a ÚNK megtagadta az adatszolgáltatást az Állami Számvevőszék felé, az Emberi Erőforrások Minisztériumában pedig vizsgálatot indítottak a költekezések miatt.

Thyssen uniós biztos Ujhelyinek adott válasza alapján, bár a TÁMOP-pénzek költését a tagállamok felügyelik, az Európai Bizottság is figyelemmel követi a programokat, vizsgálja a végrehajtási jelentéseket, és ha kell, felülvizsgálati üléseket tart. Az ÚNK ügyében „a Bizottság felkérte az érintett tagállamot, hogy szolgáltasson információkat a felvetett kérdésekről” – írta válaszában.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!