Keresés

Az EU élmunkásai vagyunk kerítésépítésben

Magyar mánia lett a kerítésépítés: most már majdnem mindegyik déli szomszédunkkal közös határszakaszon épül valamiféle fizikai határzár, ezzel pedig a többi kerítésépítő EU-s országot – Görögországot, Bulgáriát és Spanyolországot – is lepipáljuk. Szlovéniával schengeni határunk van, ezért oda állandó határzár nem kerülhet, mobil eszközöket viszont telepíthet oda a menekültek megállítására a kormány.

Migránsok a Röszkei határátkelőnél

Az első: a szerb-magyar határ

Még június közepén döntött úgy a kormány, hogy 4 méter magas drótkerítést épít a 175 km-es szerb-magyar határszakaszon, és ezzel egy új szintre vitte a bevándorlásellenes politikáját. Először az úgynevezett gyors telepítésű drótakadályt (gyoda) húzták fel, majd augusztus 31-re készült el a NATO-szabványos fő kerítés telepítésével a teljes határzár.

Ekkor a menekültek még lényegében akadálytalanul átkelhettek a határon, a kerítést kettévágó régi, Horgost és Röszkét összekötő vasúti sínen. Azonban szeptember 14-én délután ezt is lezárta a magyar határrendészet, egy szögesdrótokkal teleaggatott tehervagont toltak rá a sínekre.

Nehogy megkerüljék

„Az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon lévő kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába” – indokolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miért döntött a szerb határ lezárása után úgy a kormány, hogy a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól „ésszerű távolságig” szintén kerítést épít.

A szeptember 15-i bejelentés után rögtön meg is kezdődtek a munkálatok a várhatóan a hármashatártól, Kübekházától a Maros folyóig tartó határszakaszon, egyelőre azonban csak a kerítés helyét jelző cölöpök leveréséig jutott az építkezés.

Mert időközben…

A teljes szerb-magyar határzár célja az volt, hogy ne Magyarországon keresztül próbáljanak eljutni Ausztriába, de leginkább még tovább, Németországba a Törökország felől folyamatosan, és egyre nagyobb számban érkező menekültek.

Hasonló okból jelentette be Orbán Viktor több nemzetközi lapnak egyszerre adott interjújában szeptember 16-án, hogy a horvát-magyar határon is kerítés épül. A munkálatok itt is azonnal elkezdődtek, a gyors telepítésű drótkerítés 41 kilométeren már áll, most további határszakaszokra küldenek építőanyagot és katonákat – nyilatkozta vasárnap Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.

Közben Horvátországból a menekülteket folyamatosan buszoztatják a hatóságok a horvát-magyar határhoz, miután az ország kormánya közölte: nem képesek több menekültet fogadni. A horvátok már azt is belengették: ha buszos kapacitásaik kimerülnek, „C” tervük szerint a szervezett szállítás helyett egyszerűen nekiengedik őket a zöldhatárnak. A magyar kormányzati kommunikáció szerint ha a horvátok nem hagynak fel ezzel a magatartással, akkor az egész magyar–horvát határszakaszon megépítjük a kerítést.

Jöhet a mobilkerítés?

Csütörtök délelőtt röppent fel  a hír, hogy a magyar-szlovén határon is kerítés épülhet, mert Szlovénia legnagyobb meglepetésére szerda éjjel  drótokat és anyagokat kezdtek szállítani a magyar hatóságok a határhoz anélkül, hogy Magyarország értesítette volna a szlovén felet bármiféle kerítés építéséről.

Kerítésépítés azonban a szerb, a román vagy a horvát határon lévőhöz hasonló formában nem lesz – derült ki Orbán Viktor pénteki bécsi sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök azt mondta, a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy „kitakarítsák” a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.

Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, Orbán szerint a két ország határára csak olyasvalamit lehet felépíteni, amit akár egy nap alatt is „el lehet takarítani” onnan.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!